2023-02-28 2044 views
又係收工去屯門練箭前搵埋老友食晚餐,老友建議話黎呢間天丼食,睇返資料係專食天婦羅既餐廳,仲要係日本過江龍,咁一於黎試下啦。夜晚7點左右黎到唔洗排隊,店面都唔算好細,都有十幾張枱,格局都幾有日本風味,餐牌食物款式唔算話特別多,離唔開都係天婦羅配飯或麵或烏冬,主要都係炸野,桌上會有d調味料,落單用QR code,另外餐廳會免費供應熱麥茶無限添飲,麥茶麥味好濃,我覺得幾香幾好飲。天婦羅蕎麥冷麵先講講麵,麵質地都唔錯幾爽口,跟埋個凍湯加d芥辣好夾,天婦羅有黑虎蝦,蟹柳,蓮藕,茄子同四季豆,天婦羅炸得都算剛剛好,不過上枱時未算係好熱果隻,整體上味道幾唔錯。淺草海老天丼老友揀既,有3隻天婦羅蝦,其他都係蔬菜類,米飯睇落唔似用珍珠米,老友話d天婦羅擺係飯上面搞到d炸物無咁香脆,影響左口感如果分開擺會好d。八爪魚天婦羅另外加份小食,八爪魚都幾粗身,但無乜特別,我覺得普通啦。整體黎講食物質素算是不錯,高質又稱唔上,好多日式餐廳都做到既水準,全部都香口野,不過選擇就真係唔算多,主要食天婦羅,環境方面都幾舒適,店員添茶都算幾密幾勤力,呢方面都唔錯,價錢方面算是中規中矩啦。

淺草海老天丼

淺草海老天丼

八爪魚天婦羅
另外加份小食,八爪魚都幾粗身,但無乜特別,我覺得普通啦。

八爪魚天婦羅