2021-07-09
媽咪一向鍾意食蘋果批,經朋友介紹灣仔利東街地庫商場,有一家由日本直送嘅青森蘋果批非常美味,放工就約埋阿媽一齊去食蘋果批😋。店舖係地庫商場,都好容易搵倒,店鋪有一個專門放批嘅專櫃,另一邊就係放精美嘅蛋糕櫃,一冷一熱分配得好好😆⋯⋯門口仲有一個飲品凍櫃,對面放左兩張小圓枱,可以供客人即時享用食物。😋日本直送青森蘋果批 - 係酥皮批黎,正到爆,酥皮層層疊疊,互相交疊,一口咬落去,清脆聲即時係耳旁響起😆,可見非常鬆脆😋,入邊酸酸甜甜嘅青森蘋果粒同吉士奶油係口腔互相交融,整體味道balance得非常出色。😋純朱古力蛋糕 - 濃郁嘅朱古力味道,非常鍾意,配搭上鬆軟嘅海綿蛋糕,唔太甜。😋梳乎厘芝士蛋糕 - 梳乎厘同芝士蛋糕混合體😆,平時食梳乎厘總覺得似食左陣風咁😂,呢款就有番啲質感,入口濕潤,芝士味濃,呢款都係非常出色👍🏻。