2019-11-21 337 views
•金子半之助•被譽為日本第一天丼👑,曾經獲得連續五屆嘅日本全國金賞。我就係被宣傳單張上嘅呢句吸引,而且宣傳單張上仲提供左第二碗半價嘅優惠卷。於是今日放工就捉埋男友一齊試食😆🤤🌸餐廳走日式簡約木材風格。而牆身上的巨型手繪櫻花壁畫最為吸睛🌸餐廳只有三款天丼飯,分別係江戶前天丼、上天丼同埋天丼。大家如果想食得豐富啲,仲可以追加天婦羅炸物🍤。✨江戶前天丼 $138包埋麵豉湯同埋少少漬物。江戶前天丼係呢間餐廳嘅招牌菜,炸物包括有穴子魚、海老(即係蝦)、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆和溫泉蛋。餐廳並沒有配上天婦羅汁俾客人沾。因為天丼已經淋上獨門嘅秘製醬汁,入口酥甜。餐廳嘅天婦羅唔係屬於超酥脆果種而係偏向酥軟。首先抓住眼球嘅當然係超長嘅穴子魚天婦羅炸物♥️肉質纖細,入口嫩滑。海老就口感一般,肉質過實。海苔炸到非常脆卜卜最喜歡小柱魷魚天婦羅餅,因為較重口味😆溫泉蛋就食到一半嘅時候再弄破拌飯一齊食。唔好睇佢以為好大碗,原來碗底墊高咗,所以飯嘅份量都唔算係好多。✨上天丼 $118上天丼和江戶前天丼唯一分別就係沒有穴子而是用上鱚魚。鱚魚魚肉厚身、肉質較實,勝在沒有魚骨,入口啖啖肉。食到有啲膩嘅話就可以飲上
於是今日放工就捉埋男友一齊試食😆🤤

✨江戶前天丼 $138
包埋麵豉湯同埋少少漬物。

海老就口感一般,肉質過實。
海苔炸到非常脆卜卜
最喜歡小柱魷魚天婦羅餅,因為較重口味😆
溫泉蛋就食到一半嘅時候再弄破拌飯一齊食。

✨上天丼 $118
上天丼和江戶前天丼唯一分別就係沒有穴子而是用上鱚魚。
鱚魚魚肉厚身、肉質較實,勝在沒有魚骨,入口啖啖肉。

食到有啲膩嘅話就可以飲上一口黑豆茶去解膩(真係放左兩粒黑豆係入面😝)

餐廳價格中上,環境整潔。上菜時服務員都有介紹食法,員工普遍有禮。但因為餐廳只有三種菜式俾人感覺非常自信,所以期望都幾大,但食落唔算有太大驚喜。總括嚟講可以一試但唔會有食過返尋味嘅衝動。