2023-07-05
上次一家人去M+同香港故宮之後,都習慣了係圓方醫肚。今次同囝囝及朋友試下新店。豚勝位於圓方溜冰場對上一層,都幾易搵,除了店內幾張4人檯同吧檯位之外,門口對出仲有兩三張卡位,感覺毫不逼狹,而且光潔明亮,感覺討好。味噌雜煮($88)基本上得豬脷及豬腸兩種材料,但處理得出乎意料地好,軟稔而不失肉味,佐酒一流。吉列里肌豬扒三文治($168)豬扒比麵包厚兩倍,而且肉質軟熟,加入椰菜絲令口感多了一份清爽。吉列北海道帶子配豬柳定食($268)定食本身包白飯、味噌湯及漬物,而且白飯及椰菜絲係可以任添,包保你食得飽。帶子同豬柳炸得色澤金黃,脆漿處理得好好,帶子咬開熱燙,肉質嫩;而豬柳亦鬆軟有嚼口。食之前可以把芝麻輾開,加入醬油,方便蘸點豬柳,美味倍增。熊本特等吉列厚切豚肉定食($328)厚切下啖啖肉當然吸引,單論肉味,的確贏一條街,但可能今次筋位較多,沒有豬柳的鬆軟口感,感覺比較結實。滑蛋吉列大海老定食($238)兩隻偌大虎蝦,炸得幾乾身,連蝦殼都食到,但略嫌滑蛋水份稍多,令飯粒好濕身,影響口感。香草雲呢拿雪糕配京都宇治抹茶($58)壓軸的甜品係香草雲呢拿雪糕,再即場淋上京都宇治抹茶,甘甜可口,囝囝一個
今次同囝囝及朋友試下新店。
豚勝位於圓方溜冰場對上一層,都幾易搵,除了店內幾張4人檯同吧檯位之外,門口對出仲有兩三張卡位,感覺毫不逼狹,而且光潔明亮,感覺討好。 味噌雜煮($88)
基本上得豬脷及豬腸兩種材料,但處理得出乎意料地好,軟稔而不失肉味,佐酒一流。 吉列里肌豬扒三文治($168)
豬扒比麵包厚兩倍,而且肉質軟熟,加入椰菜絲令口感多了一份清爽。 吉列北海道帶子配豬柳定食($268)
定食本身包白飯、味噌湯及漬物,而且白飯及椰菜絲係可以任添,包保你食得飽。 帶子同豬柳炸得色澤金黃,脆漿處理得好好,帶子咬開熱燙,肉質嫩;而豬柳亦鬆軟有嚼口。
食之前可以把芝麻輾開,加入醬油,方便蘸點豬柳,美味倍增。 熊本特等吉列厚切豚肉定食($328)
厚切下啖啖肉當然吸引,單論肉味,的確贏一條街,但可能今次筋位較多,沒有豬柳的鬆軟口感,感覺比較結實。 滑蛋吉列大海老定食($238)
兩隻偌大虎蝦,炸得幾乾身,連蝦殼都食到,但略嫌滑蛋水份稍多,令飯粒好濕身,影響口感。 香草雲呢拿雪糕配京都宇治抹茶($58)
壓軸的甜品係香草雲呢拿雪糕,再即場淋上京都宇治抹茶,甘甜可口,囝囝一個掃晒。 至於飲品,分別點了靜岡綠茶可樂($48)、完熟水蜜桃汽水($48)及信州蘋果汽水($48)。