2016-04-29
一直好想試串燒放題 終於忙完有時間可以一嘗所願啦! 見佢openrice既食評唔錯 就係云云既食店揀左佢試下一入到去就見到好靚既壁畫 好有日本風情 座位亦好寬敞 同埋食呢d有火爐既野真係好驚迫 會好熱架嘛 呢到就冇既情況 因為枱唔密麻麻 而且有大大部抽油煙機係上面 冇煙霧瀰漫 唔錯唔錯餐廳之所以叫火山燒正正就係因為佢最大既賣點就係用日本既火山石作燃料 燒起黎特別唔同 又唔似平時咁大煙~ 個爐好細心咁分左三部份俾我地燒唔同既食物 職員亦會逐一講解個爐點用餐具不得不提 佢係用似食生蠔既叉 係為左方便我地拎串燒既食物出黎 用叉中間個位對住竹籤一推就得左 真係好貼心醬汁方面 佢枱面有燒汁、蜜糖、辣汁、七味粉、鹽俾我地自己調味 個人就最中意個辣汁 夠唒香同惹味 佢連盛醬汁個竹筒都好靚 貫彻日本feel到食物啦 佢既款式都幾多 前菜、肉類、蔬菜、水果、海鮮樣樣齊~ 肉類就當然牛羊豬雞都有啦 特別推牛柳粒、羊背肋、雛雞!牛柳又大粒香又冧~羊背肋肉都一樣 仲要用左香草 更加香~ 而雛雞就係廚房會燒埋既 有半隻架!肉質好嫩滑 香草味道都滲透到入肉入面~不過佢真係好大隻 食完都幾飽架之後講海鮮 佢有生蠔架
一入到去就見到好靚既壁畫 好有日本風情 座位亦好寬敞 同埋食呢d有火爐既野真係好驚迫 會好熱架嘛 呢到就冇既情況 因為枱唔密麻麻 而且有大大部抽油煙機係上面 冇煙霧瀰漫 唔錯唔錯 餐廳之所以叫火山燒正正就係因為佢最大既賣點就係用日本既火山石作燃料 燒起黎特別唔同 又唔似平時咁大煙~ 個爐好細心咁分左三部份俾我地燒唔同既食物 職員亦會逐一講解個爐點用
餐具不得不提 佢係用似食生蠔既叉 係為左方便我地拎串燒既食物出黎 用叉中間個位對住竹籤一推就得左 真係好貼心 醬汁方面 佢枱面有燒汁、蜜糖、辣汁、七味粉、鹽俾我地自己調味 個人就最中意個辣汁 夠唒香同惹味 佢連盛醬汁個竹筒都好靚 貫彻日本feel 到食物啦 佢既款式都幾多 前菜、肉類、蔬菜、水果、海鮮樣樣齊~ 肉類就當然牛羊豬雞都有啦 特別推牛柳粒、羊背肋、雛雞!牛柳又大粒香又冧~羊背肋肉都一樣 仲要用左香草 更加香~ 而雛雞就係廚房會燒埋既 有半隻架!肉質好嫩滑 香草味道都滲透到入肉入面~不過佢真係好大隻 食完都幾飽架 之後講海鮮 佢有生蠔架!! 又鮮又大隻 抵食! 見佢既其他海鮮好似多春魚呀、青口質素都咁好 真係忍唔住要加錢試埋佢既和牛海鮮拼盤~入面有大大隻既鮑魚、翡翠螺、手掌咁長既大蝦同入口即溶既和牛串!全部都又鮮又甜! 淨係食肉唔得既 我地都有叫到蔬菜~ 佢既三色椒、冬菇同日本蕃薯都非常甜 真係驚喜 另外 都好推介食糯米雞肉卷、玉子燒、芝士年糕同芝心丸 呢d都係普通 放題少揾到既食物 而且芝士系列自己燒好襯熱即刻食 流心咁真係好好味 呢到本身既價錢係唔包飲品既 不過其實+$20就可以任飲 我覺得係值得加既 因為佢有支裝既竹蔗茅根呀等等 出面飲都幾蚊支啦 依家加少少錢就有得任飲喎
食物咁多款我試唔唒亦都講唔唒 整體黎講 呢間真係冇令我失望 環境食物服務都好好 全程冇漏單 價錢亦成正比 想食串燒既話下次都會再幫襯