📍#海街丼📍#Umimachidon 🇭🇰香港九龍灣展貿徑1號E-MAX國際展貿中心B1樓B145號舖🇭🇰Shop B145, B1/F, Hong Kong International Trade & Exhibition Centre, 1 Trademart Drive, Kowloon Bay🌐九龍灣 🌐鰂魚涌 🌐將軍澳#MFJ九龍灣 #MFJ日本菜 #MFJ_KowloonBay #MFJ_JapaneseFood 味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆人均消費:HKD300今日去開九龍灣做啲嘢,走左去九展食返個日本菜,止止癮先😌😌之前都想試海街丼,見評價都幾高餐廳環境都幾好,和風加少少摩登,擺設都好靚雖然食下午茶,但都諗住大開殺戒,可惜見到個餐牌有少少失望,因為只有11款丼飯,加2款新嘅鍋燒套餐,選擇唔太多本來想試海寶丼,但真係抗拒唔到佢個海膽鍋燒蓋飯🤤📋海膽鍋燒蓋飯套餐🍱$550八道菜➕一湯➕一飲品的二人餐🆗柚子蘿蔔🥢入口酸酸,但無乜柚子味反而似韓式醃蘿蔔多啲唔難食,不過無想像中的開胃🆗麻醬吞拿魚🥗麻

📍#海街丼

環境: 🌹🌹🌹🌹
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆

人均消費:HKD300

今日去開九龍灣做啲嘢,走左去九展食返個日本菜,止止癮先😌😌
之前都想試海街丼,見評價都幾高
餐廳環境都幾好,和風加少少摩登,擺設都好靚

本來想試海寶丼,但真係抗拒唔到佢個海膽鍋燒蓋飯🤤

📋海膽鍋燒蓋飯套餐🍱$550
八道菜➕一湯➕一飲品的二人餐

🆗柚子蘿蔔🥢
入口酸酸,但無乜柚子味
反而似韓式醃蘿蔔多啲
唔難食,不過無想像中的開胃
柚子蘿蔔

🆗麻醬吞拿魚🥗
麻醬同吞拿魚我都喜歡,吞拿魚口感都好好,同麻醬好夾,加埋蔥絲同青瓜,本身真係有⭐️
可惜個汁太咸,食到第三啖有啲頂唔順😅
麻醬吞拿魚

🆗麵豉湯🥣
唔知點解個麵豉湯無乜味,好清下😂
麵豉湯

⭐️日式凍辣蕃茄🍅
好有趣好特別嘅做法,而且比我想像中開胃!
望落去好似融溶狀態咁,但咬落去好有口感
第一啖係無辣味,但慢慢都感覺到有少少嘅辣香,由於凍食,所以唔會覺得好嗆
日式凍辣蕃茄

🆗時令刺身兩點🐟
明明係刺身兩點,但就來一點但四件,亦無事前通知😅😅
刺身係拖羅,可能疫情關係,刺身唔太新鮮,望落色水好差,入口其實係滿口油脂,口感幾好,但就一丁點魚香都無
時令刺身定食

⭐️日式炸雞件🐔
日式炸雞就一向信心之食物,好少會唔好食😂
炸得幾乾身,初初見佢咁乾身都有少少擔心,不過食落去竟然好juicy好多汁喎
日式炸雞件

🆗海街丼沙律🥗
勁遲先上嘅沙律😅
雜菜沙律,個汁都開胃,上面有啲唔知係乜嘅脆脆,口感唔錯,但又係食食下覺得太濃
好大份,完全食唔晒
海街丼沙律

⭐️清酒煮蜆🐚
其實個湯底清酒味唔太重,比較似清湯多啲,但味道都算OK
主要係蜆真係幾鮮甜雖然都係普通蜆,但隻隻都脹卜卜吸晒湯
清酒煮蜆

⭐️海膽鍋燒蓋飯配鯛魚湯🍲
其實第一道上嘅就係依個鍋燒,佢會喺我哋面前落米落水等佢慢慢煲滾!食到咁上下侍應就會海膽一件件放上去飯上邊,再加埋隻生雞蛋,如果你想食生海膽你可以食咗先,如果唔係就等佢蒸一陣
海膽好靚!生食真係好正,好肥好香好有口感!
熟咗少少食感覺幾得意,入口有少少暖同溶溶哋嘅感覺,但海膽味就會冇咁濃
雞蛋就撈勻飯一齊食,但其實成個飯無味
食到尾有飯焦時可以加鯛魚湯送飯,就好味少少,鯛魚湯好味,臨尾淨飲好味又暖胃
粒⭐️係俾個海膽同鯛魚湯

⭐️三得利啤酒🍻
跟餐有一人一杯飲品,有四款酒類同其他無酒精飲品,我哋就今日叫咗杯三得利啤酒,爽!

其實食物出品就普普通通啦,但勝在呢個價錢都真係幾多嘢食,二人餐雖然凍食前菜類比較多,但樣樣野都起孖,所以真係食到好飽!
整體中規中矩,性價比算可以,但冇啲人講到咁推介,試過就算了

2021-01-04
$300 (Tea)
日式凍辣蕃茄
日式炸雞件