📍諸勝堂位於西灣河地鐵站附近,聽個名+呢個豬仔logo 疑似一間日式餐廳,點知入到去有格外驚喜🤩必要提及係裡面嘅裝修,滿有歐陸風格,俾人一種打破既往茶記嘅格調。🔻餐牌上嘅早午晚餐分得好清楚。有趣嘅係,呢度有埋英文同日文餐牌!😆🔻1. 自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯($62+$10配炒日本滑蛋)嗌嘅時候我問佢可否要少辣,跟手佢地好細心咁將XO醬分開上。雖然佢話需時,但都好快上到。簿切豬扒煎得啱啱好、唔會韌,配合XO醬可以中和佢嘅乾身。加左十蚊,滑蛋質素真係一流,綿綿嘅半熟滑蛋鋪蓋成個飯,蛋香味溢出。🔻2. 凍鮮薑汁奶茶(+$4)第一啖俾我嘅感覺似係薑汁撞奶,然後茶香慢慢滲出,令人不禁細緻品嚐。🔻食飯嘅時候播住古典音樂同埋爵士音樂,完全冇諗過「日港式茶餐廳」可以同《Autumn Leaves》擺埋一齊,真係一個好好嘅用餐體驗。🤤

🔻
餐牌上嘅早午晚餐分得好清楚。

有趣嘅係,呢度有埋英文同日文餐牌!😆

🔻

簿切豬扒煎得啱啱好、唔會韌,配合XO醬可以中和佢嘅乾身。

🔻
2. 凍鮮薑汁奶茶(+$4)