2023-04-29
《 銅鑼灣日籍大廚主理嘆席前炭燒》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時食omakase多數都係食刺身壽司,串燒嘅omakase就真係第一次試。餐廳由門口到室內都用左傳統居酒屋嘅木質設計,中間係omakase常見嘅吧枱,咁樣用餐嘅時候就會見到廚師烹調食物同埋即席講解。Omakase $888前菜估唔到前菜都咁豐富,一共有8款咁多。味噌蠔、蕃茄凍湯、蛋卷、芥末八爪魚等等。我自己就最印象深刻蕃茄凍湯,透明嘅蕃茄湯清甜又有蕃茄粒,作為前菜都好開胃。串燒八本(海鮮一本、鳥四本、野菜二本、牛肉• 么一本)北寄貝燒過嘅北寄貝上面會留有肉汁,貝身爽口又彈牙,湯身清甜。雞腿肉肉質比較厚身,雞皮嘅部分燒到香脆又多汁, 加入手指檸檬果肉,令到更加開胃。免治雞肉串加入左雞軟骨係入面,令到口感更加有嚼勁,配搭日本生雞蛋一齊食用,口感會更加幼滑。雞翼用左阿波美雞翼,肉質相對嫩滑又多汁。雞心口感會比較爽口又有彈性。燒豆腐先油炸再串燒,所以口感會內脆外軟。白粟米粟米燒到外層變色,味道好鮮甜。牛舌牛肉味濃又爽口。揚物 配三色蕃茄啫喱 分別有海膽糕、炸茄子和炸池魚 ,再配上三色蕃茄啫喱。食事鴨胸烏冬三塊
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
Omakase $888
前菜
串燒八本
(海鮮一本、鳥四本、野菜二本、牛肉• 么一本)
北寄貝
燒過嘅北寄貝上面會留有肉汁,貝身爽口又彈牙,湯身清甜。
雞腿肉
免治雞肉串
雞翼
用左阿波美雞翼,肉質相對嫩滑又多汁。
雞心
口感會比較爽口又有彈性。
燒豆腐
先油炸再串燒,所以口感會內脆外軟。
白粟米
粟米燒到外層變色,味道好鮮甜。
牛舌
牛肉味濃又爽口。
揚物 配三色蕃茄啫喱
分別有海膽糕、炸茄子和炸池魚 ,再配上三色蕃茄啫喱。
食事
鴨胸烏冬
三塊鴨胸,兩塊係慢煮、一塊係煙燻,配搭爽口彈牙嘅烏冬。
甘味
三款嘅甜品,分別係西瓜布丁、粟子黑豆Brownie和粟米甜糕。
另外仲單叫左多款小食如下:
汁煮鰤魚鮫 $108
空豆 $58
味噌牛舌煮 $78
💫人均$800
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧