2023-02-27
新進駐東涌東薈城嘅 QUE 餐廳,原來背後大有來頭,由日本糕點名師 Rin Horiuchi 坐鎮,提供多款輕食及原創甜品✨今日下午時份嚟到東涌,喺餐廳門口被日式木系嘅裝潢吸引咗,就入嚟食咗個lunch☺️———❝ 黑松露貓耳朵粉配野菌、木魚絲及芝士 | $118黑松露味香濃,用上貓耳朵粉更加掛汁。貓耳朵粉比一般意粉更煙韌彈牙,配以野菌、木魚絲,更增一份口感層次。不錯💕評分:7/10———❝ 軟殼蟹班尼迪蛋配煙肉、柚子荷蘭汁及丹麥酥 | $128軟殼蟹炸至黃金酥脆,班尼迪蛋仲係流心。底層用上丹麥吐司,外脆內鬆軟,咬落散發誘人牛油香。再將吐司沾滿蛋漿,啖啖充滿蛋香好滿足☺️評分:7/10———❝ 京都宇治抹茶蛋糕 | $68蛋糕如拳頭般大小,外形似巨型骰仔🎲外層抹茶慕絲微甜順滑,內層加入柚子麻糬、日本紅豆、海綿蛋糕,口感層次十足。但略嫌茶味不足,麻糬亦無預期中嘅煙韌口感,抹茶/煙韌控可能要失望了🙈評分:6.5/10———✤ 整體評價 ✤整體食物質素不俗,唯定價較為進取,而且部分菜式份量較少,感覺較接近日系輕食。———QUE @que_h.k📍餐廳地址:東涌達東路20號東薈城2樓284-285
❝ 黑松露貓耳朵粉配野菌、木魚絲及芝士 | $118
黑松露味香濃,用上貓耳朵粉更加掛汁。
評分:7/10
❝ 軟殼蟹班尼迪蛋配煙肉、柚子荷蘭汁及丹麥酥 | $128
軟殼蟹炸至黃金酥脆,班尼迪蛋仲係流心。
底層用上丹麥吐司,外脆內鬆軟,咬落散發誘人牛油香。
再將吐司沾滿蛋漿,啖啖充滿蛋香好滿足☺️
評分:7/10
❝ 京都宇治抹茶蛋糕 | $68
蛋糕如拳頭般大小,外形似巨型骰仔🎲
評分:6.5/10
✤ 整體評價 ✤