2020-11-21
呢間日系café就致力宣傳呢個社區,閒時會有啲導賞團讓更多人認識長沙灣嘅獨特同美🌱可惜太遲先發現呢間良心小店🥺聽講十一月尾就會結業😢餐廳嘅裝飾都好日系,用咗好多白色同埋木嘅元素🌳同場亦有一個本地攝影師嘅攝影展 “In Situ”幾中意佢份 “報紙餐牌”,呢份並唔係一份普通menu,而係一份將長沙灣報合併埋嘅menu,好有心好有意義🌸照燒鰻魚蛋包飯🐟 ($110)比想像中大碟✨賣相都幾好,望落原條鰻魚好滿足🌱食落鰻魚都幾乾身,無個種淡淡肉嘅感覺😕不過最驚喜係啲配菜😍炒到微焦嘅薯仔、三色椒、紅蘿蔔非常惹味🥔🌶 🥕配埋黑椒粒同照燒汁令人食到停唔到口🤤大蝦牛油果扁意粉🥑 ($96)平時唔中意食牛油果嘅我哋都覺得易入口!味道唔錯,可惜意粉痴埋一舊有啲難夾,夾起嚟散收收🤢🇯🇵抹茶鮮奶(+$10)好有玩味👻可以用茶筅將已經沖開嘅抹茶粉攪下攪下🍵之後再倒入牛奶🥛飲落去牛奶味較出,未必話好驚艷🙈🇮🇳瑪薩拉朱古力(+$10) 第一淡飲落去朱古力味超濃郁超rich😍味道唔錯👍🏻整體而言,餐廳環境舒服,整體食物味道同賣相都唔錯👍🏻雖然店舖略細位置唔算喺熱門地區,但仍然吸引到唔少人嚟嘆一個有質素嘅午餐🤤趁結業前
餐廳嘅裝飾都好日系,用咗好多白色同埋木嘅元素🌳
同場亦有一個本地攝影師嘅攝影展 “In Situ”
照燒鰻魚蛋包飯🐟 ($110)
大蝦牛油果扁意粉🥑 ($96)
🇯🇵抹茶鮮奶(+$10)
🇮🇳瑪薩拉朱古力(+$10)
第一淡飲落去朱古力味超濃郁超rich😍味道唔錯👍🏻
整體而言,餐廳環境舒服,整體食物味道同賣相都唔錯👍🏻雖然店舖略細位置唔算喺熱門地區,但仍然吸引到唔少人嚟嘆一個有質素嘅午餐🤤趁結業前要去支持下嘅黃店💛