2021-10-17 232 views
九龍城越開越多靚cafe,今次忙裡偷閒趁lunch break去嘅哩間日式小店,店門簡潔,白色外牆加橡木門,唔係做過research絕對唔會覺得裡面有野食😂,應該會直接miss掉。內裡分兩部分,首先係賣物部,更貼切來説更似係日本古道具嘅show room和店主嘅個人收藏品,講真每樣物品都好有巧思,其中不少係木器,值得一一細味,就好似去睇咗一場展覽咁。進入第二間房用餐,燈光轉昏暗,就似穿梭了時空,去到江戶時代嘅日本咁。裡面只有寥寥五張枱,所以空間感較強,而每張枱都各有特色,由唔同嘅燈光與裝飾配襯,係與眾不同的用餐體驗。食物選擇不多,有飲品,麵包定食,甜品定食etc。我order的焙茶黑芝麻飲(HKD60)雖然系凍飲,但系冇冰。入口系非常濃郁嘅黑芝麻味,配埋上面有一層類似焙茶芝士嘅物體,好creamy。而三點甜品定食(HKD80)就非常精緻,三點分別系玫瑰荔枝海綿蛋糕、柚子撻同豆腐泡芙。其中最欣賞個其貌不揚嘅荔枝海綿蛋糕,中間有一層豐富荔枝味嘅gel,好似食緊真嘅荔枝肉一樣。聽聞小店以前係預訂制,可能現在周邊嘅coffee shop越開越多,今次平日中午walk in成功✌。總結: 小貴但

聽聞小店以前係預訂制,可能現在周邊嘅coffee shop越開越多,今次平日中午walk in成功✌。總結: 小貴但系值得到此一遊。