2019-03-27 111 views
今日又係同拍檔做完嘢一齊在附近覓食,行過呢間大廈,記起有人介紹過話天勝日本人主理,於是決定一試,證實正確,見到師傅兼老闆在壽司吧,今日冇打算豪吃,點熟食為主。送上今日精選的黑板子,項目比一般豐富,並不只硬銷貴價的刺身,幾十或百幾元的特色食物亦備有。先來個厚燒玉子,相信做法正宗,甜蛋幼滑美味,分量亦比想像,只賣$40,我認為很扺食,因為據我所知做玉子工序不簡單。一人一支雞肉丸 (附生雞蛋),$38/位,又係平靚正之選,肉質鬆軟,配合甜豉油生雞蛋,非常好。接下來是鐵火卷,有點功架,整齊大小相若,吞拿魚剛剛好。肉方面來了一個汁煮牛舌,都幾有份量,三件厚肉,完全淋透,沾滿濃味醬汁,吃完已經幾分飽。最後二人一人一個飯糰,巨型飯糰,鰹魚絲飯糰 $38,三文魚飯糰 $40,非常抵食,日本米做,紫菜乾脆,包得紮實,味道好好。

接下來是鐵火卷,有點功架,整齊大小相
若,吞拿魚剛剛好。

2019-03-26
$225 (Dinner)