2016-12-27 1874 views
女生喜歡食日本菜是常識吧。不過如果去食師傅特製的套餐,那種餐廳索價至少$800一位。一向覺得sushi同埋丼好似,只係分開同埋一齊嘅分別。所以其實食個丼一點也不cheap呢?選擇價錢和裏面所含有的魚類,最後的選擇是旨花丼$168$168@1個飯話貴唔貴,話平又不平。裏面的品種比較大眾化而且合各人口味,當中包括高貴的牡丹蝦,蝦頭大大個我想食埋啲蝦膏,可惜係生食都係避免一下。蝦肉就比較爽滑彈牙不過甜味適中。三文魚,黑鮪及鰻魚等就非常鮮味,特別海鰻入口即溶。另外那一個應該叫做黑鮪,顏色有少少似油甘魚但係主力顏色係白色同埋少少紅色,咬落去有一種綿綿的質感非常有趣,其他魚都冇呢個感覺。食完一碗飯其實已經可以好飽,唔好睇佢細細碗!真係量力而為!虎蝦天婦羅$68叫多個天婦羅,睇吓$68係咩料。果然比其他相差得遠,見到佢外皮炸得好香但係唔會好厚,主力食返大大隻款啦嘅鮮味,冇經過加工處理直接食用比其他色店的加工蝦完全兩種質感。好香嘅鮮蝦味再加埋即炸外皮,點埋天婦羅汁簡直是一流享受。如果想慳錢d食嘅話其實食一個飯都夠晒飽,只不過如果有胃口可以叫下其他小食試吓,質素好似都幾高。

選擇價錢和裏面所含有的魚類,最後的選擇是旨花丼$168

虎蝦天婦羅$68