2015-04-23
一生過你是英國王室嘅晚餐,早一晚皇妃,唔少得就係要食威廉王子嘅結婚蛋糕❤️Card tian with mango and avocado蟹肉三重奏新鮮蟹肉混入綿綿的牛油果,口感軟滑外加上芒果的酸酸甜甜,清新開胃之感已經好令人驚喜!碟旁的rocket leaf 呢?原來用火箭菜包著這混合的蟹肉,才是精要!火箭菜較搶喉的甘苦味配上蟹肉的甜,芒果的酸!我想這就是完全的三重奏!Roasted portebello Mushroom stuffed with spinach and feta cheese烤焗波特菇釀波菜配希臘乳酪我平時唔鐘意食菇既。。但係呢個拳頭般大既波特菇超香超juicy,菠菜又香口,仲有酸蕃茄醬伴底,少許芝士在上面,令兩者更開胃美味,講真,果d希臘乳酪真係少得滯!!我個人較期待如加上濃goat cheese ! 應該更出色!Strawberry princess 草莓公主容許我點呢杯咁開心既飲品!單睇賣相已經不停影相!不過當大家都認為咩都未食整杯甜品會好膩之憏,入口又異常地開胃,原來佢係菠蘿汁加士多啤梨醬,酸味味咁。。。好好味好快就飲完一杯😝Royal breakfast
蟹肉三重奏
烤焗波特菇釀波菜配希臘乳酪
我朋友點既,比佢期待中既細份,但係係香港地好正常呀!邊有外國人食到咁大份呀!講番碟早餐,賣相都ok,好吸引我既就係大大份滑蛋加上圓姑碌既蕃茄!要知呢種圓姑碌仲要有莖連住既蕃茄係皮薄超甜,完全唔會有酸既感覺既靚蕃茄!我無理由唔"share"佢一粒😝!下面既滑蛋並唔係平時澳牛華星用忌廉,我覺得係用雞湯,並不是帶膩既滑,係帶有肉類鮮味既滑!跟手"share"佢一件多士!麥香麵包烤到有少少脆,查左均勻既淡味牛油,好簡單好簡單。。。但我好鐘意😚然後又貪心想試少少腸仔!呢條英國洋腸。。。。並不是我杯茶!好似食緊有肉嘅Apple pie,因為有好勁嘅cinnamon玉桂味。。。我個人唔鍾意!
法國雞胸肉燴荷蘭大蔥酥皮批
點野拎都埋黎都仲未切開就已經聞到好香,聞到嘅係蔥同埋焗批嘅味,酥皮個批好軟好鬆化好易切開然後就聞到雞肉同大蔥嘅鮮香味,我忍唔住即刻食咗一啖雞肉,一d都唔會鞋仲十分之滑,大蔥亦都好甜好香,本來以為食完個口會臭臭tim😆但係佢哋將佢切到好碎,連埋啲雞肉煮埋一齊連埋酥皮一啖過!好滿足好滿足!
皇室朱古力脆餅蛋糕
一早聽講呢一個係威廉王子嘅結婚蛋糕,帶住呢個英國王室嘅浪漫故事好想過嚟試吓,蛋糕上邊仲有兩朵用杏仁做嘅糖霜玫瑰花,靚到淨係影相都影左十分鐘。
我最愛既濃濃黑朱古力碎餅乾加開心果,我喜歡呢種濃濃又實在既口感,開心果切得好碎充滿整個cake!中間仲有raspberry 中和甜膩感!一刀切開好似好實,但食落去又有鬆軟感!就咁睇個賣相仲以為好似brownie咁樣但brownie係用蛋糕所以食起上嚟會癡住喉嚨。呢個唔會有呢個感覺仲每一啖都好有口感!但係太飽啦3人真係食唔晒仲有¼件打包!但係擺過咗一段時間差唔多兩個鐘之後佢就變得乾左實左!睇來真係要襯埋現場英國王室裝潢一齊食先最好食!😆😆😆
最令我印象深刻,好想返嚟再食好掛意住嘅就係蟹肉三重奏,雞批係同埋個皇室蛋糕!😍隔左好多日都仲好掛住個朱古力蛋糕啊!