2009-05-21
一早要北上深圳, 拿著一大包文件, 而且要先去車公廟那頭, 計算過, 行福田關比較快. 一出門口, 朝西鐵站而去. 早上, 面對著一群由大西北湧出九龍香港的上班人士, 而我則逆流而去, 實在有點怪怪的. 而君蘭呢間小餅店, 不幸地被港鐵合併呢個行動而變成閘內店. 其實失了一班美孚Local客. 不過, 早上過客也不少的. 而且麵包以獨立膠袋裝好, 方便匆匆忙忙的上班一族, 拿起麵包, 八達通一嘟, 拿走返office食又得, 冒著被罰幾千蚊既危險係收費區內或係車上食又得.我則冒著被罰錢既危險, 在車箱內飲食. 是否因為麵包是由廠交低, 覺得欠缺了即熱即食既早晨味道. 包則多了少少好似菠蘿包咁既紋. 味道, 固然普通啦. 趕死趕命既打工仔, 理得你好食與否. 食件野填肚再 travel 算. 而我又何嘗不是其中一員.