2017-05-26
夠唔夠夜晚搭車經過OPPA韓國燒肉店遠看坐滿人, 加上每張枱上面都有支煙囪吸油煙, 好有正宗韓燒feel!呢間舖都開咗業好段時間, 今次終於嚟食啦, 仲遇上睇餐牌都覺得好抵嘅早割四人餐 😆坐低無耐就上咗幾碟side dish~ 除咗有泡菜同大豆芽, 竟然仲有海帶🤓 就算喺韓國食韓菜都未見過會跟海帶, 呢下有surprise!! 好快趣我最鍾意食嘅蛋漿就倒落爐邊燒啦~ 呢間店喺淋上蛋漿之前會先加泡菜喺底, 對於鍾意食kimchi嘅我, 嗰刻好期待快啲熟透有得食 🤤熟咗之後清晰見到泡菜同蛋已經融為一體, 兩者味道好夾, 泡菜嘅辣為蛋添味不少, 呢個配搭我好LIKE 👍燒嘅肉陸陸續續到場啦, 先見最吸引嘅四式韓牛拼盤!! 4款牛肉部位之中我最愛雪花腩片, 油脂均勻分佈, 入口即溶❤️️ 而口感細嫩嘅下腹牛肋肉係另一心水之選, 與此同時仲食到韓牛頸脊、封門柳呢種厚實有勒勁嘅口感, 一個拼盤就嚐到唔同口感層次嘅牛肉!!牛胸白肉片, 唔講唔知眼前看呢個擬似白肉係嚟自牛身上 😮 呢個部位燒到熟一熟再包埋菜食, 口感脆脆地, 但油脂比較多, 只好淺嚐一試!!醬雞片 (前), 單睇個樣好似普普通通,
醬雞片 (前), 單睇個樣好似普普通通, 食落又幾滑溜細膩喎!!
醬醃豬肋肉 (後), 用上蜜汁醃料, 未有驚喜, 但味道夠哂穩當.
燒完一輪肉之後, 再試埋呢個餐嘅湯先!!
泡菜年糕湯, 相比喺香港嘅韓式餐廳, 呢個泡菜湯嘅辣度真係唔嘢少, 貼近韓國嘅程度. 而湯內材料都幾豐富, 除咗泡菜同年糕之外, 仲有海帶同少有又爽口嘅紅菜頭, 搞到我不停嗌辣但又不停飲!!
鐵板芝士墨汁炒飯, 職員會喺你面前製作炒飯~ 先烤海鮮同剪碎洋蔥蒜頭,之後就倒芝士墨汁喺啲飯上面撈撈撈...
炒好之後, 執返個上菜樣就搞掂! 啲飯係有淡淡嘅墨汁味, 而芝士就唔係好覺. 今餐就係食埋呢個鐵板炒飯作結~
呢個$398嘅早割四人餐真係好豐富 可以一次過食哂雞、牛、豬, 份量都足夠4人食, 下次燒肉癮起就再搵OPPA啦!! 😆