2022-01-08 37 views
同friend想出尖沙咀飲咖啡,發現原來天文台道8號附近開咗間mood cafe。雖然地方偏細以外賣咖啡為主,但岩岩好有兩張凳,可以坐喺度堂食。Mood Coffee店如其名,就等我哋好即興咁試下啦~ Dirty Coffee (+$8 轉Oat milk)今次叫咗杯dirty試下。Dirty即係最後先落咖啡,當咖啡滲落下面嘅凍奶時,除咗睇落髒髒的,仲有個漸層效果,保留番咖啡既香味同奶的醇厚感。不過我哋掛住傾計冇即時飲,可能都影響咗個質感,飲到燕麥奶味較多。大家下次嗌多次記得盡快飲啊!另外一提,呢度燕麥奶、杏仁奶或者豆奶嘅,都係外國進口牌子,唔係cheap嘢。Dirty Tea ($46)構思幾特別,有啲似港式奶茶溝咖啡變鴛鴦嘅概念。面層coffee外,底層嘅茶可以揀earl grey/honey bush或者english breakfast tea. 飲落味道清新,特別係Earl grey嘅茶味好獨特,加埋咖啡嘅甘甜味,好特別。呢度嘅咖啡杯插畫都好得意㗎。有少少可惜嘅係杯嘅size唔大,冇得升級; 同埋因為係外賣杯,睇唔到入面嘅漸變打卡效果。Toast ($42) Traditio

Dirty Coffee (+$8 轉Oat milk)

Dirty Tea ($46)

Toast ($42) Traditional

Cheese幾香濃,夾咗喺ham入面,每啖咬開塊火腿都會爆芝士。加上係喺火腿上面灑咗黑椒碎調味,整體鹹香感覺都出嘅。

Toast ($42) Balanced

三款都好易分: 有菜(Healthy)即係加牛油果,有肉即係加ham and cheese,而Balanced就即係兩樣都有啦。加咗牛油果感覺再清新啲。同埋牛油果係飽肚類superfood,食完滿足曬,Lunch都唔洗食啦。

一路坐都見唔少人買咖啡外賣,似乎都係呢頭coffee shop嘅熱門選擇之一。
2022-01-07
Type of Meal