2024-08-29
旺角系列,旺角多嘢食就係人都知😌同同事出去周圍覓食搵嘢食😋今次見到呢一間上海嘢食好多人排隊,午餐只係$50左右,加上佢話只要每人消費滿$60就可以任飲豆漿好吸引,所以就衝咗入嚟。🍽️ 蟹粉小籠包同事表示食上海嘢點可以是小籠包?跟住見到呢個蟹粉小籠包好吸引😍二話不說首先叫咗個蟹粉小籠包先😋四隻小籠包連個蒸籠一齊上,好有儀式感同事輕輕咁夾住蟹粉小籠包嘅頭再咬開個頭頂享受吓啲蟹粉嘅醬汁,真係熱辣辣蟹味濃!🍽️ 蟹粉生煎包食蟹食上癮,見到呢個蟹粉生煎包度吸引,所以我哋每人叫咗一隻,外皮煎到金黃色脆卜卜,咬開蟹粉加埋啲肉汁流出嚟,果然夠晒香😍🍽️ 雞絲粉皮 + 生煎包見佢哋嘅午餐好平50幾蚊就有個餐再包埋嘢飲,所以我哋就叫咗呢個雞絲粉皮加兩隻生煎包試吓😋雞絲粉皮嘅麻醬好出💓食完有啲麻香味喺個嘴度值得一讚, 生煎包都係比較傳統可以煎到個花瓶外脆內有肉汁,夠大隻食完一定會飽!🍽️ 酸辣湯麵平時食開上海嘢都會叫佢哋酸辣湯試一試同事驚唔飽,所以叫咗個酸辣湯麵去食😋酸辣湯底夠濃郁,傳統酸甜😋仲有好多材料添,上海麵好多😍不過食完實在太飽,所以剩返少少!早知唔叫麵啦🤣
🍽️ 蟹粉小籠包
🍽️ 蟹粉生煎包