2019-05-12
上次同朋友黎過呢間Little Fresh,覺得食物質素同水準都好高,今日約咗另一個朋友傾計食飯,所以專程帶佢黎試試一開𨋢門已經見到一張白色嘅打韆鞦凳,再望埋入餐廳,係以藍色嘅天空同海洋為主題,加埋呢張凳就好有渡假嘅感覺餐牌選擇嘅種類都幾多,由湯,沙律,主菜,甜品,飲品一應俱全首先就由個湯開始,我同朋友都係鍾意食海鮮嘅人,所以貝柱龍蝦湯就最適合不過,Little Fresh呢個龍蝦湯個人覺得係必試龍蝦味好濃,裏面仲有蜆肉,蝦,青口同貝柱粒,最加埋龍蝦湯嘅味道食真係好好食跟湯仲會有蒜蓉包,烘得啱啱好,脆得黎唔會好硬,好香嘅蒜蓉味再加埋香草一齊食,再點少少湯,好食到想食多塊前菜我哋叫咗個白酒煮蜆,呢個白酒煮蜆真係落重料,白酒再加埋蜆汁本身嘅鹹味,已經好鮮味,再加埋煎香左既煙肉,洋蔥,青豆粒同香草令到個湯更加香,更加出色嘅係佢落咗小小辣椒,令到個湯多咗一層味道,朋友話呢個時候好想要一碗白飯黎餸個汁😂😂煙三文魚扁意粉個味道都好出色,個白汁好濃好creamy,但係又唔會太過結,將煙三文魚切成絲同意粉個醬汁混合埋一齊食,雖然望落去冇咁好睇,味道絕對好過將兩樣野分開食朋友鍾意食牛扒咁就當然要叫返一個
餐牌選擇嘅種類都幾多,由湯,沙律,主菜,甜品,飲品一應俱全
朋友鍾意食牛扒咁就當然要叫返一個,出面好多西餐廳嘅薯蓉都係用粉開出嚟,呢個薯蓉絕對唔係,食落去有兩種口感,因為除咗打溶咗嘅薯蓉之外仲會有一粒粒嘅薯仔,加埋少少cream同牛油去煮,廚師真係用心良苦
老闆話佢哋嘅牛扒係堅持用高質素嘅牛扒,絕對唔會用僵屍肉,所以食落去牛朳既質素的確幾高,牛味好香
呢度既廚師好識運用香草去加落菜式度,餐廳既好多菜式都會加入左香草,以下呢杯飲品都唔例外,有打碎左既羅勒草,飲落去真係好香,唔會只得士多啤梨既香味
雜果水果茶個茶底濃度岩岩好,唔會比果香蓋過個茶味,仲有鮮果係入面
最後就叫埋個甜品,我一向好怕食吐司,因為一係就太硬,一係就太脆口,呢個法式吐司做得好鬆化,帶少少甜味,朱古力醬份量控制得好好
Little Fresh 可以話我係旺角區食過最好食既西餐廳,仲好適合開包場開Party!