2022-10-09
LabEat Bistro推出Omakase Beef 料理,讓廚師發板精心挑選世界各地嘅靚牛俾食客品嚐 Omakase Beef 套餐$448 /位有前菜配菜主菜到甜品共6道菜 . 加$188 可以自選兩杯國際得獎的紅/白酒/香檳 🔮Louis Roederer Collection 242 NV,France Louis Roederer喺俄國沙皇及英國皇室御用嘅香檳品牌,這款香檳色澤金黃,氣泡細緻,只有啖啖的酒味,入口更加似鮮果梳打,微酸中嚐到,梨,桃,烤果仁和花香,入口好有refresh嘅感覺,非常容易入口! 🔮Columbia Crest Reserve Cabernet Sauvignon, US這款紅酒曾經在2009年榮登葡萄酒鑑賞家雜誌年度百大家佳釀的第一名,味道香醇,入口順滑,濃郁不苦澀,還有一種微甜的味道,丹靈紅提的餘韻在口腔內久久不散,我會形容為它的味道是變化多端的,這款紅酒含有黑莓,黑提子,黑朱古力和黑胡椒的香氣和味道,我吃完前菜後再飲一口可能係醒酒時間再多了一點,酒香氣更出;再吃牛肉後,又喝了一口,它的味道又有了不同的變化,那種甜味更加突出,這支酒跟不同的食物
這款紅酒曾經在2009年榮登葡萄酒鑑賞家雜誌年度百大家佳釀的第一名,味道香醇,入口順滑,濃郁不苦澀,還有一種微甜的味道,丹靈紅提的餘韻在口腔內久久不散,我會形容為它的味道是變化多端的,這款紅酒含有黑莓,黑提子,黑朱古力和黑胡椒的香氣和味道,我吃完前菜後再飲一口可能係醒酒時間再多了一點,酒香氣更出;再吃牛肉後,又喝了一口,它的味道又有了不同的變化,那種甜味更加突出,這支酒跟不同的食物搭配時都會有一種不同的味道變化,真的很有驚喜,我覺得女仕們會很喜歡這款紅酒的,真的很想買一支回家慢慢品嚐
🔮前菜
🔮帶子刺身薄片配青蘋果醬
原粒厚帶子刺身,廚師切成六薄片,帶子上面亦鋪上新鮮的黃魚子和青蘋果粒,賣相吸引;真的很想讚廚師的刀工,每塊帶子刺身都厚薄一樣,每一粒青蘋果粒嘅大小真係都差不多大,真的很厲害。亦將新鮮嘅青蘋果,薑蔥打成醬汁點聚在帶子的旁邊,,帶子的鮮甜配以特製的青蘋果醬和新鮮海鹽,味道入口非常清新,且有層次感,這個前菜真的很出色
🔮 薯蓉泡泡流心溫泉蛋
說真的這個前菜我真係覺得好有驚喜,真的沒想到廚師竟然會用分子料理的方式做法,將薯仔混埋紀簾,造成薯蓉泡泡,我先用匙羹畢咗一羹泡泡來試,入口充滿新鮮薯蓉的味道,質感非常滑溜;流心亦非常新鮮,蛋白剛剛好熟,還可以看得清裡面新鮮的蛋汁在滾動,流心蛋上還有西班牙臘腸粒,檸檬皮,藜麥和一些麵包糠,輕輕的把流心蛋篤穿,蛋汁,連埋所有配搭一齊食,個口感非常特別,一方面你會試到薯蓉泡泡和蛋汁嘅香滑,另一方面又會食到臘腸,藜麥等咸香脆口嘅味道,喺口腔入面呢兩種質感有一種強烈的對比但係味道友好融洽,呢個前菜比之前一個更出色呀!
🔮配菜
🔮簡單嘅沙律菜車厘茄連意大利黑醋汁感覺清新剛好可以中和牛肉嘅油膩
🔮意式香草烤薯仔
用左BB薯仔,入口爽脆,一啲都唔粉,而薯仔表皮烤得好香脆,意式香草同鹽也調味得剛剛好,只係估唔倒連薯仔都煮得咁好食
🔮主菜廚師發板牛扒發辦
🔮超級期待哩呢個牛肉Omakase,牛肉一出場即刻眼睛bling bling呀!牛肉款式和部位,同埋牛肉嘅成熟度全部都係有廚師精心挑選和烹調的!侍應上菜時會逐個介紹牛肉嘅種類同埋進食嘅次序,由淡至濃,務求令有層次地食出驚喜;同時佢地都會俾一張牛的拼圖,解釋牛肉是屬於哪個部位的
這個廚師發辦有三款:美國穀飼牛的牛板翼及牛腰扒,還有澳洲M6和牛西冷扒
🔮首先食五成熟嘅牛板翼,呢個係我牛嘅梅花肉中心的部份,充滿新鮮嘅牛肉味,牛油不多主要是食牛肉的味道,口感好嫩而也肉味不是太濃反而會有一種牛肉新鮮的味道
🔮第二味就係美國穀飼牛的牛腰扒,都係五成熟,切開非常多肉汁,食落超級juicy,肉味非常濃郁,肉質又很軟腍新鮮,我個人非常喜歡這款
🔮最後一味係澳洲的M6和牛西冷扒,牛脂網紋非常明顯,廚師煎到7成熟,開頭都擔心會唔會overcook,不過切開之後,仍然見到入面是粉紅色的,入口非常之有牛油嘅香味,口味濃郁之餘牛油連肉好似慢慢溶係口入面,超正呀!只係少少鹽調味,味道已非常突出
三款牛肉各有特色,廚師發辦果然名不虛傳,厲害!我同朋友都食得好滿足呀!
🔮甜品法式迷你檸檬塔
真心覺得廚師選擇用檸檬撻作甜品,真的是非常好的舖排,說真的我是不太喜歡吃檸檬撻的,但是這個檸檬撻,我真的要比10個👍,食完咁多好好味嘅牛肉,廚師一定知道牛肉味會在口中久久不散的,所以選擇以檸檬撻作最後一道甜品,剛剛我可以中和之前牛肉上留在口腔中的味道;檸檬醬入口輕型清新,開胃減膩,而且做得非幼滑,以小小的一個撻作結,亦令我覺得今晚這個Beef Omakase 有一個非常美好的experience
Other Info. :
記得要提前一日預約呀!