2018-07-19 3790 views
又同朋友出旺角飯聚,今次揀間泰菜,抵食又好味,岩哂夏天食。泰國金柚鮮蝦沙律 $98,睇落細細碟,原來都有四隻蝦,金柚份量也算多。金柚飽滿多汁又甜,仲有清新果香,配爽口大蝦,醬汁微辣帶酸甜,仲有椰子香,清爽開胃。泰式沙嗲 $85,有牛、豬、雞,可選兩款,份量半打,都好啖啖肉,燒得幾香口。牛肉夠嫩腍,唔會乾,沾沙嗲醬更惹味,個醬有花生粒,亦帶果仁香,不像一般餐廳的偏甜,咸味剛好。雞肉有彈性,比牛肉更有咬感。迷你小食雙拼 $82,原本想選香葉包雞,但無哂,所以揀魚餅,而蝦餅係我常點的小食。小食即點即炸,真係好熱辣辣,蝦餅炸得香脆,個炸皮好正,蝦膠極爽彈,有蝦肉粒,啖啖肉之餘,有蝦味突出,食完唔膩。魚餅令我驚喜,估唔到冇我食香葉包雞,但魚餅都唔錯,魚肉真材實料,也微彈好咬,仲加左豆角粒增加口感,味道很泰式,因為好重香料味,食出明顯的香茅風味,好好食。原個椰盅海鮮焗飯 $88,唔好睇表面個層椰漿好少會唔夠味,的確加了椰漿味道更香更濃,但個飯加左椰青水煮,越咬越出椰子味,炒得粒粒分明夠爽口,配埋海鮮食一流。蝦爽滑、魷魚好彈牙、青口肥美脹卜卜,不會腥。整個飯份量頗多,保證飽肚抵食。鮮芒果糯米飯 $4
又同朋友出旺角飯聚,今次揀間泰菜,抵食又好味,岩哂夏天食。
泰國金柚鮮蝦沙律

泰式沙嗲(牛、雞)

迷你小食雙拼(蝦餅、魚餅)

原個椰盅海鮮焗飯

鮮芒果糯米飯

鮮芒果糯米飯 $48,有兩大件芒果,份量滿滿,糯米飯反而剛剛好,不會太多,因為糯米特別飽膩。

由糯米及紫米組合而成,糯米夠軟綿香糯、紫米煙韌帶香,配椰漿甜中帶咸,味道更有層次。芒果又大又甜,仲有芒果香,呢個甜品好好味,係較易飽。
2018-07-18
$220 (Dinner)
泰國金柚鮮蝦沙律
泰式沙嗲(牛、雞)
迷你小食雙拼(蝦餅、魚餅)
原個椰盅海鮮焗飯
鮮芒果糯米飯