2023-07-06
上網已經留意左呢間拉面店好耐,因為呢間拉面店係以和牛為主,同平常人食開的拉麵店有唔同,所以呢日就約埋朋友收工過來試一試,店舖座位唔多,平日時間收工過來都已經要排隊。排隊嘅時候,店員已經俾左點餐紙我地可以揀定食乜,到入左嘅時候,廚師就可以即刻煮,慢省等候時間。餐廳好有日本風味,牆上掛滿唔同嘅同日本有關嘅畫。我點左慢煮A4和牛叉燒拉麵濃蝦湯($158):和牛叉燒有兩片,大大片,而且燒得粉嫩,油脂味很香口,濃蝦湯很杰身,而且拉麵很彈牙,亦有很多配料,紫菜很清脆,木耳很爽口,筍,香蔥及糖心蛋,糖心蛋蛋味香濃,而且熟度剛剛好。朋友點了炙燒豚肉拉麵($92),朋友食量比較多,另外追加了三片慢煮薩摩雞(+$38)。最好的是湯底可選清爽或濃厚,朋友點了濃厚,燒豚肉帶有甜味,肉質柔軟,雞肉有鮮甜味,三片亦很厚身,口感柔軟。沖繩苦瓜餃子($48):本身也喜歡吃苦瓜,加上未吃過苦瓜餃子,一看到就立刻選擇了,覺得很吸引,餃子煎得很香口,皮薄餡靚,而且苦瓜不苦澀,帶有甘味,原來苦瓜配餃子也很好吃,而且苦瓜和豬肉的比例剛剛好。
餐廳好有日本風味,牆上掛滿唔同嘅同日本有關嘅畫。
沖繩苦瓜餃子($48):