2024-01-14
發現最近好耐冇食星馬菜啦,所以上星期約咗朋友嚟位於旺角嘅獅叔食飯。店Shiok 可以解為「好正!」既意思!呢度裝修顏色鮮明,而且座位幾寬闊,坐得舒服今次呢就同朋友試咗兩個主食。「檳城蝦麵摻摻」湯底唔係用叻沙,無咁濃,但都有蝦既鮮味。麵線係用左油麵同米粉,份量都唔少。幾隻大蝦真係好大隻,咬落爽口彈牙添。仲有幾片油炸鬼,浸湯後半淋半脆,口感變得豐富。辣死你媽係炸雞脾飯,雞脾都幾大隻、多肉。配埋下面嘅魚乾同埋辣醬,食落都惹味!我地幾鐘意「馬來沙爹串燒」,佢哋嘅沙嗲醬花生味道突出。今次呢就揀咗豬肉串燒,食落都豬肉唔鞋,而且都多汁。難得嚟食星馬菜,一定試咖央多士。佢地既「咖央雪油烤吐司」非常邪惡😍。烘過既多士中間塗上咖央,再放入一塊牛油🧈,味度甜甜地,烘熱麵包慢慢將牛油溶化,食落更香口!我哋仲試埋另外一款甜品「咖央蘋果脆金寶配雪糕」,味道都唔錯👍🏻。食落有點甜,咬落有粒粒嘅蘋果肉,口感都唔錯,配埋一球雪糕就唔怕Dry。整體來講呢,呢度星馬菜嘅食物都唔錯,而且因應香港人嘅口味有作出調整。大家經過旺角,不妨嚟試一試啦~