2019-03-12
星期日同兩位妹妹去旺角行街街,我就負責「搵食」。新之城地下有間新開餐廳,望望餐牌都差唔多兩點半都仲有set lunch食,啲主食仲好似幾吸引,一set只係$70咁抵食,一於try try。是日餐湯係【意大利雜菜湯】,湯入面有大量蘿蔔、洋蔥、番茄,仲有芝士碎提味。酸酸哋夠晒開胃。熱飲有果茶、膠囊咖啡等等。呢幾日仲係凍凍地我又有啲傷風喉痛,我就㨂咗【菊花乾果茶】,淡淡菊花香潤一潤喉。【紅燒安格斯牛面頰配牛油胡蘿蔔】有三大件牛面頰肉,一刀切落去好容易就分開,肉質極軟腍而且肉味豐富,配上紅燒汁更加滋味。【鍋烤法國春雞及紐倫堡腸配燴煙肉青豆】法國春雞俾咗雞脾位,肉質嫩滑,鍋烤出嚟好香口;紐倫堡腸就皮脆而肉汁豐富,好惹味。配菜有煙肉青豆同洋蔥薯仔,唔係一般平價餐廳只俾薯條薯菜咁「寡」,而且份量都唔少,抵食。【蟹肉及帶子配龍蝦汁意大利粉$118】我哋三個都鍾意食海鮮,蟹同龍蝦就更加唔可以錯過,呢個雖然唔係set lunch但忍唔住要叫。上碟見到三大粒帶子同六舊蟹肉,阿妹忍唔住問「啲蟹肉咁多咁抵食?啲蟹肉係咪係咪真蟹肉嚟架?」。講咁多做乜,等我幫你試吓啦,蟹肉唔單止真仲要肉質鮮爽;試埋個帶子,封煎得香
【蟹肉及帶子配龍蝦汁意大利粉$118】我哋三個都鍾意食海鮮,蟹同龍蝦就更加唔可以錯過,呢個雖然唔係set lunch但忍唔住要叫。上碟見到三大粒帶子同六舊蟹肉,阿妹忍唔住問「啲蟹肉咁多咁抵食?啲蟹肉係咪係咪真蟹肉嚟架?」。講咁多做乜,等我幫你試吓啦,蟹肉唔單止真仲要肉質鮮爽;試埋個帶子,封煎得香口爽甜。最緊要係個意粉係淋滿咗龍蝦汁,夠晒惹味。
喺旺角食個茶仔午餐都差不多$50,味道唔會好得去邊之餘仲要隨時俾侍應笑笑口叫你走。呢度喺正旺角最潮區域,仲要咁高CP值,實在搵唔到唔翻兜嘅理由~