2022-05-09
旺角最豪華酒店中最優秀餐廳 - 花月庭晚市堂食岩岩宣布左放寬,各大餐廳都開始出招吸引番客人幫襯。最近花月庭推出呢個「滋味海鮮自助午餐」,以好超值既價錢就可以食到係晚市先出現到既美食,咁吸引,難怪我做開FOOD BLOGGER既網紅朋友都要捉埋我去食啦。一入到餐廳已經見到坐滿哂客人,難怪唔接受WALK IN仲要至少兩至三星期前上網訂位先有得食啦。門口位附近會見到唔少冷盤,有帕爾馬火腿、西班牙辣肉腸、雜錦凍肉、煙三文魚,但賣相唔太吸引。唯獨係蟹肉蝶豆花杯紫藍色,好夢幻,吸引到我既視線,但味道就一般。如果要食到回本既話,CK建議大家每次排隊可以拎多D美國生蠔同法國生蠔,佢地有少少海水味,同埋較細隻,勝在可以食多幾隻。排隊拎生蠔既人龍幾乎未斷過,每次都有8至10人排,但係好彩都唔洗等好耐。呢度亦有幾款凍海鮮(海蝦、新西蘭青口、章魚仔),海蝦夠哂新鮮甜美,一D都唔腥,青口隻隻都非常大隻,但章魚仔就太細隻,夾到我無乜耐性,都唔夠塞牙喇,唔會想花太多時間食呢個。刺身CK試咗吞拿魚、鯛魚同三文魚,最推介係三文魚,因為佢係新鮮厚切 ! 而炙燒玉子、三文魚、吞拿魚卷都同樣出色,份量大而且好食過出面好多日本
刺身CK試咗吞拿魚、鯛魚同三文魚,最推介係三文魚,因為佢係新鮮厚切 ! 而炙燒玉子、三文魚、吞拿魚卷都同樣出色,份量大而且好食過出面好多日本放題。
天婦羅有少量選擇,包括南瓜、冬菇,但未見有炸蝦。不過,選擇少但都算香脆可口,唔怕肥可以再番手食多次。
燒味(叉燒、海南雞)之中既叉燒,肥瘦適中,但海南雞就略為鞋口。烤火腿都值得排隊,口感唔太差但又唔算得上良好,試下就算。
熱食方面,有牛仔骨、辣酒煮翡翠螺等等,補充效率極慢,食足兩個鐘都唔見有人補充過。龍利柳卷係必食,煮得恰到好處,配合埋沙拉醬,非常滋味。
另一位置有珍珠雞、印度咖喱薄餅,因為開始飽就無試到啦。而咖喱就有驚喜,辣度適中,大大件嫩滑無骨雞肉吸埋D醬汁精華,超好食 !
生滾粥見到深受年長一輩喜愛,好多長者排呢個,可㨂雞肉、帶子、蠔、螺片或蝦等,即叫即煮,但CK唔會食咁清淡啦。
甜品有窩夫、葡撻、多款蛋糕,最估唔到既係夾糖、朱古力款式都幾齊全。卷蛋製作精美,比得上咖啡室既單件蛋糕。仲有,一大個雪櫃裝滿一杯杯甜品,其中抹茶杯賣相似藝術品,係最多人揀黎食既甜品。
最後,例牌動作,點少得食Movenpick 雪糕丫,有士多啤梨、呍呢拿、瑞士朱古力味同雀巢抹茶,CK我每樣都試左少少,雪糕唔會好似出面咁太硬食唔到,呢度雪糕每啖都入口即熔。
花月庭
地址 : 旺角太子道西193號帝京酒店2樓