2018-05-31
早排約左屋企人出去傾屋企裝修的野,為左可以坐耐D,又有wifi,我們最終決定去旺角的樓上Cafe。不過我一向對樓上Cafe食物的質數一向有所保留,曾試過係去同類餐廳食物唔夠熱、食物淡而無味等問題,不過今次Nardo's Cafe的水準我係滿意的。我們三個人唔算太肚餓,最後決定要兩份Dinner Set,再加兩份小食齊齊Share。鮮雜菜沙律配日式蛋黃醬的份量比相像中大,配料都係沙律菜、車厘茄、青瓜。整體都幾新鮮,菜夠脆身,車厘茄又夠甜。如果你鍾意飯連鎖薄餅店的磨菇忌廉湯,你應該會鍾意呢到的忌廉蘑菇湯。蘑菇量多而厚,忌廉湯的忌廉味又香又濃,係口感好Creamy的湯。魷魚圈炸得黃金又夠乾身,唔會成隻油鴨咁。另外,魷魚圈的皮唔算太厚,整體食起黎外面鬆脆,內裏彈牙。蜜糖雞翼唔會太肥,味道甜甜地,焗得又香又均勻的雞翼好容易會食多左幾隻。黑松露海蝦帶子意大利飯煮得剛剛好,Creamy之餘又夠乾身。海蝦及帶子雖然唔算好大隻,不過都幾彈牙,口感ok。此外,意大意飯應該加左少量芝士去煮,食的時候會有少許拉絲。鍾意忌廉汁的你,仲可以選擇忌廉波菜煙三文魚長通粉。由於長通粉比較掛汁,加上份量不少的三文魚及少量
鍾意忌廉汁的你,仲可以選擇忌廉波菜煙三文魚長通粉。由於長通粉比較掛汁,加上份量不少的三文魚及少量拉絲芝士,滿足味覺及視覺所需。
去樓上Cafe食,一定要飲餐廳的特色飲品。餐廳都提供好多選擇,當中我們揀了由菠蘿汁、橙汁及士多啤梨汁,味道清新的王子;以荔枝汁做Base加埋蜂蜜及椰果的荔枝玉露;清清地的桂花及蜂蜜的花茶神仙。
食到咁上下,大家仲可以跟餐加$15要份特色芝士蛋糕。特濃朱古力蛋糕的朱古力味不錯,藍莓芝士蛋糕若解凍少少才食,味道會更creamy。
鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)