幾年前已經試過本地製既手工啤酒,印象中旺角黑布街附近有一間。最近有個加 大朋友返左香港,想試下本地製既手工啤,就行去黑布街看看仲有無係度。餐廳中間放置長高枱,方便獨個入餐廳飲酒既朋友可以識下新朋友。餐廳內設有高枱及幾張4人矮檯。店內有一個大黑板掛係斟生啤位置既上面,方便客人簡選本地製喜歡的生啤。店員非常用心體貼,根據我們提出的喜好介紹合適的生啤。我自己喜歡有花香味帶甜light一點,唔可以帶苦味的啤酒。店員就介紹了本地自家手工啤 - 既Jasmine Green Tea Wheat Beer比我。 酒精濃度5.2%, 苦味10 IBU。飲落有清新的花香味,再帶點果香味,甜甜地非常易入口。係我鐘意的味道,酒精唔算高,飲完都唔會感覺到醉。我朋友就喜歡試唔同品牌的IPA,店員就推介了本地最有名氣自家手工啤品牌- 既1842 Island (Imperial IPA)比他。酒精濃度8%,苦味80 IBU。不喜歡帶甜的酒,可選擇IBU 比較高數值的手工啤。此IPA 有較濃麥味同比較苦,不愛飲甜啤酒的朋友可點此款。除了手工啤,餐廳還提供其他各地枝裝手工啤酒、Cider、Kombucha、Hig

我自己喜歡有花香味帶甜light一點,唔可以帶苦味的啤酒。店員就介紹了本地自家手工啤 - [英雄啤] 既Jasmine Green Tea Wheat Beer比我。 酒精濃度5.2%, 苦味10 IBU。飲落有清新的花香味,再帶點果香味,甜甜地非常易入口。係我鐘意的味道,酒精唔算高,飲完都唔會感覺到醉。
我朋友就喜歡試唔同品牌的IPA,店員就推介了本地最有名氣自家手工啤品牌- [少爺啤] 既1842 Island (Imperial IPA)比他。酒精濃度8%,苦味80 IBU。不喜歡帶甜的酒,可選擇IBU 比較高數值的手工啤。此IPA 有較濃麥味同比較苦,不愛飲甜啤酒的朋友可點此款。
除了手工啤,餐廳還提供其他各地枝裝手工啤酒、Cider、Kombucha、Higherthan及無酒精飲品(如花茶類、生果茶飲等。)

蔥油漬蠔(4件)
另類的食蠔方法,以醃漬方法製作蠔仔又另一番風味。涼拌菜式送啤酒一流。
炸卡津雞翼配腐乳醬
用了卡津醬料醃製雞翼,十分惹味,再配上香港代表的腐乳醬,非常夠創意。
脆邊漢堡
雙層本地屠宰免治牛配上雙層車打芝士,口感超豐富。免治牛超新鮮好有牛肉味及爽口彈牙,再加入黑椒蛋黃醬汁、酸瓜及蕃茄。唔會好膩,恰到好處。
炸茜漢堡
我同朋友超喜歡荽茜,一上菜見到一大舊炸了的荽茜放係漢堡面已經流晒口水。係超香荽茜味,食落脆脆地好似紫菜碎既口感。漢堡扒係本地屠宰免治牛,超厚身勁Juice一D都唔乾,再夾埋流心車打芝士及蒜蓉沙茶蛋黃醬及牛白肉粒,超正。喜歡荽茜的人一定要試試。
2023-04-19
$150 (Dinner)
  • 炸茜漢堡
  • 脆邊漢堡