2022-08-13
Juji 十侍👺@juji.hk喺旺角鬧市穿過後行搭𨋢上去,樓上嘅餐廳總係好多特色食物🚠 餐廳主打壽喜燒,門口擺左大大個日武士,估計改名概念源於日本吃壽喜燒嘅起源係武士時代結束嘅19世紀尾🥷講明主打,又見每枱客人都必嗌,一於試試😋 坊間又甜又鹹嘅壽喜燒醬汁一般係用砂糖同醬油調配,但呢度竟然係用即叫即製嘅棉花糖嚟調味,非常夢幻☁️壽喜燒二人前🍲A5鹿兒島和牛西冷/肉眼|季節野菜盛合|自家製壽喜燒醬汁|日本蘭王雞蛋|手打稻庭烏冬$898壽喜燒好吃嘅三大要素 1)牛肉嘅品質 2)雞蛋嘅鮮度 3)醬汁嘅味道 ✔️✔️✔️客員先係旁邊即場整個棉花糖,然後放係鐵製淺鍋加埋醬汁同大蔥一齊煮🥄 🌟主角出場!A5和牛!🌟日本和牛嘅分級制度包含「步留等級」與「肉質等級」,前者係衡量牛肉產肉率嘅指標,以字母A~C表示,後者則係按油花比例、脂肪、肉質同肌肉嘅結實度、色澤同品質嚟鑑定。共15 個等級,A5則係最高級🥇放心!大家唔洗擔心手殘會浪費左啲靚牛✨ 因為專業嘅店員會幫你燒埋🔥 會先問大家對牛肉嘅生熟程度有冇preference,我地冇咩所謂就交俾店員幫忙決定😎 店員好小心翼翼咁撕開膠紙,夾片和牛放係鍋上🪜蘭王雞蛋
@juji.hk
壽喜燒二人前🍲
🌟主角出場!A5和牛!🌟
蘭王雞蛋作為日本蛋王,飽滿嘅橙紅黃蛋黃,蛋香濃郁🥚 將熱辣辣嘅和牛蘸滿滑捋捋嘅生蛋汁! 〽️
其實每人食完3塊和牛已經飽飽地🙈 之後店員會加湯煮烏冬同野菜盛合。盛合有娃娃菜、冬菇、腐皮、豆腐、蟹柳同竹輪🍥 豆腐仲要係煎到金金黃黃咁,好有心機🟨
落order嗰時仲驚唔夠食,想嗌多幾串串燒,不過之後客員溫馨提示我地可以食到一半先再落單,怕我哋食唔曬😆 果然食到尾都真係好飽 🤰🏻
不過因為個爐都偏大,所以兩位坐bar枱的話都有少少逼🙈 建議可以book枱時問下有冇其他位置📞