星期五放工約左朋友食越南嘢,放工之後就搭地鐵到油麻地落車,A出口行2,3分鐘就到既「越風味地道越南料理」(旺角)。晚餐時間全場滿座。越風味蟹膏海鮮炒飯。呢個炒飯好好食!新鮮滾熱辣,而且一上枱嘅時候就覺得炒飯嘅香氣撲鼻,而且炒岀黎嘅米飯粒粒分明,感覺炒功一流。食到超級飽滿之处,又有蝦仁等海鮮作為為食材,吃起黎好清爽,完全唔會有一種油膩嘅感覺。香茅牛肉撈檬。牛肉好香香矛味,我本身已經好鍾意d檬粉既口感,撈埋個越南酸汁一齊食,酸酸地既味道,搞到越食越想食啊!我同朋友都好鍾意食軟殼蟹,所以就叫左兩個有軟殼蟹既越南菜!蒜蓉牛油軟殼蟹,好香好脆,唔油膩!芒果軟殼蟹米紙卷,米紙煙煙韌韌,外軟內脆,口感層次豐富既一道越南菜!嘢飲就叫左呢度既自家煲香茅薑茶,清香既香茅加上濃濃既薑味,又暖身又暖胃!新鮮椰青凍飲呢個椰青非常多水,而且非常夠涼夠凍~滿滿的嘅椰青水一下飲落去勁有清涼感!飲完椰青水之後,仲可以食埋啲椰青肉添!

晚餐時間全場滿座。

越風味蟹膏海鮮炒飯。

香茅牛肉撈檬。

我同朋友都好鍾意食軟殼蟹,所以就叫左兩個有軟殼蟹既越南菜!

蒜蓉牛油軟殼蟹,好香好脆,唔油膩!

新鮮椰青凍飲