2021-06-02
今日陪女友去食呢間位於旺角叫如一既私房菜 開始來左個前菜冰鎮醉鮑魚同杏汁花膠白肺湯 首先講下杏汁花膠白肺湯 呢碗湯好有杏汁味道因為佢採用原粒杏仁,好夠香濃,再配上花膠扒😋😋 同埋用新鮮豬劏出來既新鮮豬肺😋😋真係完美無瑕 冰鎮醉鮑魚好有醉酒味既味道 再配上肥美既鮑魚 真係配得上鮑魚既鮮味👍😋 脆皮鹽香雞,鬆脆既皮嫩滑既雞肉 再加上鹽香 真係好正呀 最後到蝦籽花菇燒豆腐, 豆腐豆味香濃, 外層有層紅燒皮, 加埋靚花菇同蝦籽, 同埋唐生菜襯底, 好耐無食過咁啱食嘅齋菜.之後來到鮮菠蘿咕嚕肉 這道菜既勝利點就係菠蘿 因為菠蘿能夠增加我地既食慾, 同埋三色椒, 減少肥膩感. 再講四川水煮牛肉 佢辣度適中 唔喜歡食辣既我 都能夠愛上😍👍