2023-05-22
旺角真係好多隱世高質小店值得發掘😋 位於旺角嘅Y Dining絕對稱得上為鬧市中嘅寧靜角落,係聚會談心之選😚🌃 環境 (4.5/5)Y Dining身處嘅大廈位於旺角地鐵站A1出口正後方,行出地鐵站兜去後面就到,位置超方便🤣 餐廳門口放咗唔同嘅復古擺設,佈置好有心思🥰 餐廳樓底幾高,空間感足夠,唔會侷促☺️ 入面燈光暗暗地,仲有一大塊藍色漸變落地燈飾,幾浪漫💕😋 食物🍶 白酒忌廉汁煮青口 $88🦑 炸魷魚鬚 $78🍞 Bruschetta 蕃茄多士/ 4片 $58🐟 Catch of the day $288🍝 香辣欖油蜆肉意大利麵 $168🍰 Tiramisu $78🍹 Tropical Delight $68🍸 Bellini $108Y Dining menu選擇多元,有小食類嘅tapas,又有正餐嘅pasta/ steak/ seafood等等嘅main course任君選擇👍🏻 坐低一陣店員就會奉上餐包🍞 意大利香草包新鮮出爐熱辣辣,切到四四方方咁幾的骰,香草味好香🌿我同朋友超肚餓,喺老闆推薦下就嗌咗幾款tapas同main course試吓🤪 如果鍾意飲就嘅一定要試吓白酒忌廉
🌃 環境 (4.5/5)
😋 食物
🍝 香辣欖油蜆肉意大利麵 $168
🍰 Tiramisu $78
🍹 Tropical Delight $68
🍸 Bellini $108
我同朋友超肚餓,喺老闆推薦下就嗌咗幾款tapas同main course試吓🤪 如果鍾意飲就嘅一定要試吓白酒忌廉汁煮青口🍶 白酒味好香濃,忌廉creamy但唔會太過厚身,食落唔會過膩😋 青口有成10隻,以Tapas黎講份量都幾多💖
唔好睇炸魷魚鬚平平無奇,Y Dining將大量嘅海苔混入炸漿包裹住魷魚鬚,咬落有超香嘅海苔味,好食到停唔到口😛 Bruschetta 蕃茄多士酸酸甜甜,配埋脆口多士食幾開胃~
老闆話呢度嘅catch of the day係原條魚咁上,而且每日嘅魚都唔同🤩 當晚食咗鱸魚,原條煎魚喺西餐黎講比較少見,中西合璧嘅fusion烹調方法都幾特別~
老闆話處理一條魚嘅工序非常繁複🐟 首先要將魚洗乾淨去除內臟,然後係喺魚肚裏面放入檸檬片,香草等等嘅材料闢腥同調味🍋 煎完魚之後喺上面淋上蕃茄泡沫🫧
鱸魚完全無腥味,煎得啱啱好😚 加埋面頭嘅蕃茄泡沫幾清新🌿 呢道菜味道偏淡,不過就可以食到魚嘅原味,因為係原條魚嘅關係食起上黎都幾多骨,大家要小心啊🦴
香辣欖油蜆肉意大利麵無論味道定視覺效果都滿分💯 店員會喺你面前淋上白酒,令意粉有火焰效果,打卡一流🔥 白酒味濃郁,加埋蜆肉嘅鮮味好正🍝 蜆肉食極都仲有,超足料🥰
最後試埋Y Dining嘅招牌Tiramisu🤩 呢度嘅Tiramisu全部都係即叫即整,保證新鮮🥳 因為係即整嘅關係,lady finger仲保持到少少脆嘅口感,而且平衡到酒味同咖啡味,超正❤️🔥
除咗食物,呢度嘅cocktail都唔錯㗎🍸 Bellini用sparking wine mix桃味liquor,清爽香甜,加埋兩粒raspberry令果味更突出🍸
朋友唔飲酒就嗌咗杯mocktail🍹 Tropical delight賣相好靚好啱打卡,茶底加埋熱情果同芒果汁真係好有夏日嘅感覺🌞
💰 價錢 (4.5/5)
Average price $500/pp
西餐full dinner連酒水呢個價錢我覺得物有所值🥳 雖然Y Dining唔稱得上旺角最平,但出品有誠意又有水準❤️ 呢度嘅lunch set更加實惠,$100-200就落到樓,值得支持💰