2014-07-09 2338 views
Weekend 一般都比較貪睡, 午飯時間都會推遲到tea time而今晚又有工作在身, 需要提前7點食dinner, 時間非常尷尬, 在食與唔食之間所以必須搵一間可以輕食的餐廳同老婆o係旺角兜左大半個圈, 由彌敦道走到亞皆老街, 再轉入黑布街, 突然想起上海生煎皇, 回想一下都差不多有半年冇幫襯店內食客幾近坐滿, 我地剛好排得最後一張二人檯, 唔洗同其他人搭檯 上海生煎包依然好味, 有滾燙肉汁, 個人認為比祥興記的肉餡更富鮮味, 外皮比祥興記的薄, 但煎得足夠香脆, 稱得上皮薄餡靚, 份量亦剛好涼拌青瓜海蜇夏天食D涼菜感覺特別爽。海蜇少, 青瓜多, 唔平衡啊! 青瓜海蜇都爽口, 特別係青瓜, 好新鮮, 調味頗辣, 老婆受不了而放棄, 幸好我以前出差國內, 訓練有素, 僅僅可以應付得來, 不過夏天減少少辣會比較好炸雲吞有點生煎包的話, 呢道可以唔叫, 因為肉餡同生煎包的一模一樣, 只換上雲吞皮去炸, 餡料經油炸過後水份流失, 口感死實, 絕不討好上海炸排骨菜飯份量不多, 配合輕食原則。排骨夠鬆軟, 質感似叉燒, 應該用了梅頭肉, 入口亦夠入味, 香脆甜美可口, 跟菜飯一齊食不覺油膩當然
所以必須搵一間可以輕食的餐廳

涼拌青瓜海蜇

炸雲吞

上海炸排骨菜飯

當然, 同上海的小楊生煎比, 還差一段距離, 但在香港, 當我想食生煎包, 首選依舊係此店, 不禁老土地講一句"還是覺得你最好"
2014-07-04
$65 (Dinner)