2023-03-08
旺角嘅餐廳多到眼花撩亂,雖然咩都有得食,但一個唔小心都好易中伏🥹 有一次偶然試到Y Dining呢間樓上西餐廳,結果幾有驚喜,尤其是甜品絕對係用心之作❤️🌃 環境 (4.5/5)Y Dining身處嘅大廈位於旺角地鐵站A1出口正後方,位置超方便,基本上唔洗行🤣 一出lift就到餐廳,餐廳雖然唔算好大,但樓底幾高,空間感都足夠,唔會侷促☺️ 餐廳燈光暗暗地,而且左邊牆身有一大塊藍色漸變落地燈飾,幾浪漫💕😋 食物 (4/5)🍽 Lunch Combo 🍽🍅 蕃茄青口意大利麵 $128連 🥣餐湯 🐟小食: 豆腐魚餅 ☕️咖啡/茶🥩 燒美國肉眼牛扒 $188連 🥣餐湯 🥗煙三文魚沙律+$28 ☕️咖啡/茶🍰 Tiramisu (每2位消費滿$320免費送一客) Y Dining weekend都有lunch set,由$128至$188不等,性價比好高🤩 每個set有齊餐湯,主菜同咖啡/茶,可以慢慢chill☕️呢度嘅lunch set係會一個盤一次過上晒啲食物,唔洗等😆 朋友嗌咗個蕃茄青口意大利麵🍝 青口份量慷慨,圍滿成碟意粉👍🏻 意粉上面灑上芝士粉調味,個人覺得如果蕃茄醬濃味啲會更好味😋 小食方
🌃 環境 (4.5/5)
😋 食物 (4/5)
🍽 Lunch Combo 🍽
🍅 蕃茄青口意大利麵 $128
連 🥣餐湯 🐟小食: 豆腐魚餅 ☕️咖啡/茶
🥩 燒美國肉眼牛扒 $188
連 🥣餐湯 🥗煙三文魚沙律+$28 ☕️咖啡/茶
🍰 Tiramisu (每2位消費滿$320免費送一客)
小食方面,豆腐魚餅好有驚喜🤩 魚餅烤到外脆內軟,魚肉同豆腐味幾balanced,口感有口感又唔會太腍,必食❤️是日餐湯係洋蔥湯🧅 裏面有一絲絲洋蔥絲,而且飲得出有用牛骨熬製,staff會問你需唔需要加黑椒,落咗會更惹味☺️
我就嗌咗燒美國肉眼牛扒🥩 牛扒唔算超厚身但都好大塊,食落啖啖肉😚 肉眼算係比較肥嘅部位,雖然有啲脂肪位但整體都唔錯同唔會overcooked🐮 配上黑椒汁非常夠味😛
前菜我就加咗$28嗌咗煙三文魚沙律🥗 沙律菜新鮮,加上兩大塊煙三文魚超滿足🥰
最驚喜嘅係宜家只要兩個人食滿$320餐廳就會贈送招牌Tiramisu一份😍 Tiramisu真係不愧為signature dish🌟 Lady finger酒味濃郁又唔會過軟🥃 Mascarpone cheese甜而不膩,整體食得出咖啡同酒香,配埋black coffee超夾😋
💰 價錢 (4/5)
Average price $170/pp
Y Dining環境氣氛唔錯,位置雖然隱世不過好方便~ 而且weekend食個full 3-course lunch每個人都唔洗$200,性價比超高,旺角casual dining之選✨