2021-05-05
上星期五終於結束忙碌的一週,所以相約朋友一起食火鍋放題,之前聽聞這間和牛質素不錯,就選了最貴的澳洲和牛餐😍果然沒有選擇錯!——————————🔹湯底朋友和我分別叫了壽喜燒和蕃茄濃湯,最令人驚喜的是蕃茄濃湯,真的超級濃郁,甜甜帶微酸的味道最適合打邊爐,食到最後一樣有很香蕃茄味,不會覺得膩👍🏼 而壽喜燒一直是我打邊爐湯底的首選,但煮過和牛和其他配料後,就開始有點膩🙈可能這裏的鍋偏細,很快煮到冇乜湯,就油油的😆🔸澳洲和牛我們選擇的澳洲和牛餐,可以選擇所有肉類,而澳洲和牛絕不能錯過,油花分佈非常靚,油分很多,食起嚟牛味充足,冇得彈👍🏼SRF和牛相對冇咁多油脂,但牛味都好夠😍所以這兩款牛肉order好多碟😋特別欣賞這裏的牛肉切得很薄,每碟只有四五片,唔怕食唔晒做大晒鬼😚🔹配料 (丸類/蔬菜)這裏的蔬菜和丸類款式都有不少,大概有二十幾款,最喜歡的是黑椒牛丸,有很香黑椒味和牛肉味,不是街邊貨色!大家來這裏食記住叫呀📣而丸類和蔬菜refill速度很快,夠晒新鮮。🔸窩夫🧇這裏有窩夫🧇可以自己整&配搭醬料,開心又好玩!暫時未見過其他火鍋店有😚朋友幫手整,望落似模似樣😍食起來有蛋香味,但欠缺外脆內軟的口感🙈
——————————
🔹湯底
🔸澳洲和牛
🔹配料 (丸類/蔬菜)
🔸窩夫🧇
這裏有窩夫🧇可以自己整&配搭醬料,開心又好玩!暫時未見過其他火鍋店有😚朋友幫手整,望落似模似樣😍食起來有蛋香味,但欠缺外脆內軟的口感🙈而雪糕有雲呢拿和朱古力味,與窩夫一齊食,好正😋