2017-07-31 1320 views
記得好耐之前,有個朋友企左係女人街一間餐廳面前,然後佢話呢間餐廳一D都唔專,佢口中的所謂唔專,就係講緊間餐廳咩都有得賣,西、日、中,我諗佢係想講唔夠專注吧通常專門店都會俾到人品質保證的感覺,鱈卵屋係一間切頭切尾夠晒專注的餐廳,由店名到食品,差唔多所有野都有明太子的足跡餐廳係SOGO隔離的大廈14樓,一出LIFT就到通常有得訂位的餐廳我都會先訂位,又唔洗錢黎到又唔洗等位,咁梗係訂左先啦,檯上放有訂位客人名字的小牌子餐牌一開始說明了明太子的由來,餐廳所使用的明太子都係博多製造,單係「日本直送」呢樣野已經令人有滿滿的信心餐牌太大本不能盡錄,暫時奉上我認為比較特別的那些吧,食品種類真係有好多,好佩服8成以上的食品都有加入明太子THE BREWMASTER ($70)啤酒幾時都係小食的最好配搭,呢款啤酒麥味重,滲出少少的生果味,濃濃的啤酒配明太子係好好的選擇雙拼極上明太子 ($128)黎到明太子專門店點可以唔食完整一條的明太子,雙拼分別係原味同燒明太子,明太子將阿拉斯加鱈魚的魚子加辣椒同其他調味料醃製而成,來源地係福岡,呢兩款明太子各有特色,原味鮮味比較突出,而燒明太子多左一份香氣,一口啤酒再一

餐廳係SOGO隔離的大廈14樓,一出LIFT就到
THE BREWMASTER ($70)
雙拼極上明太子 ($128)
黎到明太子專門店點可以唔食完整一條的明太子,雙拼分別係原味同燒明太子,明太子將阿拉斯加鱈魚的魚子加辣椒同其他調味料醃製而成,來源地係福岡,呢兩款明太子各有特色,原味鮮味比較突出,而燒明太子多左一份香氣,一口啤酒再一口明太子,完美配搭
銀鱈魚特製西京味噌燒 ($128)
明太子係鱈魚的魚子,食左人地D仔女,又點可以漏左食埋媽媽 (變態MODE),銀鱈魚簡單用味噌燒香再加檸檬汁食已經好足夠,有質素的食材用愈簡單的方法煮就最好,可以食得番食物本身的味道,銀鱈魚燒香後的獨特油脂香係無其他魚可以代替到的
鱈卵碗 - 吞拿魚&三文魚子 ($169)
鱈卵碗相信係鱈卵屋的SIGNATURE DISH,餐牌有詳細介紹幾種食法,鱈卵碗有多種食材可以選擇,當然每碗都會有大量明太子伴上
追加鰻魚 ($48)
如果覺得本身的食材唔夠,可以好似我咁追加多D,鰻魚咬落無咩骨,燒得好香
我完全跟晒餐廳介紹的食法,先伴勻整豌飯,試一試原味,然後就可以根據個人口味加唔同的配料
最後就係可以加入日式上湯,變成類似茶漬飯,由凍食加入熱湯後就變左熱食,一碗飯有3種食法,各有特色,一次過滿足晒3個願望
餐廳有唔少明太子相關產品可以買番屋企,我都忍唔住買左一罐番屋企加餸
2017-07-25
$400 (Dinner)