2008-03-15
對於係荃灣返工既小妹黎講,五月花會係其中一個選擇。佢既選擇幾多,但大部分都係一般,又或者係麻麻,不過仍有推介之選,或者講下食過既野先。(有d 食物既名真係唔記得左,所以講下不同「類別」既食物先啦。1. 大碗麵:個湯低好淡,好明顯係味精水。d 麵唔係唔彈牙,但好大陣怪味,食到一半已經唔係好想食。2. 粟米芝士腸飯:好似粟米肉粒飯咁。冇肉粒但又d 肉粒味,但衰在係粟粟地果隻。d 汁好稀,但唔夠多,送唔晒d 飯。3. 滑蛋豬扒定食:呢個真係好好好經典架﹗未見過d 滑蛋既食物會有咁多水﹗再加上d onion 好生,得舊豬扒食得落口... 但只係叫食得落口,距離「好食」二字還有一大段距離。彈完就讚下4. 汁燒釀雞翼定食:呢個就真係幾好味架。豬肉釀係兩隻小小的雞翼上。一食落去,感覺到有好多肉汁,好鮮味但唔油膩。食過唔次一止,次次d 雞翼都係脆脆地,火喉岩岩好。5. 壽司餐:三十多塊可選六件壽司,質素幾好架﹗6. 定食:都幾抵架,無論你叫豬扒定係釀雞翼定食,都會有六件刺身、蟹子沙律、中華沙律送。幾足料同埋都唔錯架﹗再講下佢餐飲之類果d 先7. 有得自助湯水,但唔好有任何期望,似水多過似湯。8. 餐飲
彈完就讚下
5. 壽司餐:三十多塊可選六件壽司,質素幾好架﹗
再講下佢餐飲之類果d 先
7. 有得自助湯水,但唔好有任何期望,似水多過似湯。
8. 餐飲唔好叫果d 蜂蜜綠茶類既飲品。甜到呢,加多一杯水落去都會覺得甜。
總括黎講,唔叫好食,但仍有可取之處。比笑面就真係比唔過,但喊面又未免殘忍左少少... 所以比個ok 佢﹗