2009-04-09 5 views
突然想找一個靜靜地, 又高級少少的地方食飯。上網就找到SPOON, 去食法國菜。去餐廳2小時前才BOOK位食飯。要求SEA VIEW。去到坐左係到。叫左支水, 而我個FRIEND 就叫左杯MOCKTAIL。佢話杯MOCKTAIL好好飲。ENCORE再多一杯。點餐期間, 個WAITER 好有耐性咁介紹個MENU。畢竟我少食法國菜都唔知有甚麼特別好食,就咁點左個VERY SEXY MENU, 8道菜。其中6道菜係SPOON入面的SIGNATURE。係個SET 入面, 無論麵包 / 湯 / 前菜 / 主菜 / 甜品 質素都好高。唯一個TASTING SOUP 個 凍湯麻麻地, 似攪爛了的菜而又很稠, 加上又凍, 真係麻麻。另外, 佢主菜個TUNA 配了一個沙爹醬, 如果配另一個應該會更好。用餐期間, 個WAITER都有介紹每一道菜。而SPOON為了KEEP住食物質素, 係不淮外賣。但最後都叫左個通粉TAKE AWAY, 實左太好多食啦。而個WAITER都講左我地坐個張TABLE係全餐廳最靚個位。坐隔離的TABLE 都會有柱頂住, 而我都覺得應該係"星光大道上最靚海景"的位置。唔知係咪同個WA
突然想找一個靜靜地, 又高級少少的地方食飯。
上網就找到SPOON, 去食法國菜。
去餐廳2小時前才BOOK位食飯。要求SEA VIEW。

去到坐左係到。
叫左支水, 而我個FRIEND 就叫左杯MOCKTAIL。
佢話杯MOCKTAIL好好飲。ENCORE再多一杯。
點餐期間, 個WAITER 好有耐性咁介紹個MENU。
其中6道菜係SPOON入面的SIGNATURE。

用餐期間, 個WAITER都有介紹每一道菜。
而SPOON為了KEEP住食物質素, 係不淮外賣。
但最後都叫左個通粉TAKE AWAY, 實左太好多食啦。

唔知係咪同個WAITER 吹水多, 佢送左杯DRINK 俾我地2個。
佢話係佢比賽時得獎的作品。傾到尼到先知佢係BAR TENDER 加 WAITER
但我唔鍾意太酸的飲品, 所以我試左一啖就冇飲落去。而我個FRIEND當然大讚好飲啦。

最後, 一位$888 加無敵大海景食飯。又有水準。服務態度又好。
簡直扺啊!!
2009-04-01
$1600 (Dinner)
  • VERY SEXY MENU