2018-06-08
今日因爲工作關係去咗聯和墟,所以收工同同事揀緊食邊間嘅時候🤔就見到呢間餐廳,位置都容易搵,招牌夠顯眼👀之後見佢牌頭都好犀利😱原來大廚👨🏻🍳來自新加坡,仲係“2012年在新加坡五星級酒店獲得最佳美食大獎”😳,相信揀呢一間絕對唔會中伏😎加上我地都好中意食海南雞飯,見到佢地嘅招牌就係海南雞飯,就即刻拉門衝咗入去坐低🏃🏻♀🏃🏻♀🏃🏻♀餐廳雖然唔係話好大間,但坐就坐得好舒服😌空間都夠,仲好有家的感覺🏠而侍應同老闆都好細心同好有笑容,仲會推薦同介紹下佢地嘅菜式👍🏻👍🏻👍🏻我地睇完menu,第一時間當然即刻叫個海南雞飯啦😍另外仲叫咗個娘惹咖哩牛腩飯一齊share食,飲品就叫咗一杯凍檸茶同一杯凍奶茶。餸菜好快就到咗啦!🤗見到餸菜賣相好靚😍真係急不及待想快啲食。首先,講下個海南雞飯先,一份雞配個油飯同三種醬汁,仲送一碗例湯,個湯一飲就知係好野😂無味精😭真係好難得啊!而個飯同出面嘅油飯絕對唔同,就咁食個飯都唔會覺得dry,仲好好味添😋再講下果三種醬先,同出面食開嘅絕對不一樣🙅🏻後尾問老闆先知原來三種醬汁都係由大廚親自調配,真係一個十分講究嘅大廚,我比十個讚👍🏻同欣賞佢💋而我自己就比較鍾意點黑色果個
到講下個娘惹咖哩牛腩飯,未放落枱已經聞到咖哩嘅香味啦👃🏻
由於天氣太熱嘅關係,我杯凍檸茶好快飲哂,當我拎起menu嘅時候,細心嘅老細即刻行咗過黎問我係咪想叫多杯飲品,隨即就介紹咗杯紅豆冰比我,的確飲落好好味,唔會好似出面果啲咁,溝哂水好淡🤦🏻♀