2018-12-07
星期五晚做完Facial在淘大睇吓有乜食,大家樂已經大部份嘅食物售罄,再周圍逛逛發現有一間叫做湯加嘅食肆,見到個湯字作為湯怪立即被吸引了。走入去望望有咩食,打開門有兩個姨姨一個後生仔,望住我問我係咪外賣,我就話睇吓有咩食先。選擇都很多所以坐底試試,向員工示意下單,其中一位姨姨應咗我但無行動,另一位就幫剛入嘅外賣客落單⋯我用充滿疑問嘅眼神望住佢哋,最後個後生仔走埋嚟幫我落單;我叫咗103號嘅松茸淮山竹絲雞,跟一碗白飯或三色飯或藜麥飯;最搞笑落單又再問我係咪外賣⋯又再問我:「係得咁多啦?」聽落佢咁講好似我嗌得太少野咁⋯除咗我之外,一眼數晒有兩個客享用緊佢哋嘅晚餐,有兩個客喺度等緊佢哋嘅嘢食,仲有一位先生等緊外賣而已,三個員工比我感覺係幾懶懶閒⋯地下污糟佢哋其實都冇去處理⋯送餐時員工放下便轉身離開,並沒交待餐具事宜⋯原來是在檯下的抽屜中自取⋯我碗湯一上枱溫度已經係好啱即刻飲用,並唔係熱辣辣出晒煙嘅湯,味道中規中矩,三色飯就偏軟微溫⋯食物整體是健康之選,可作醫肚⋯但並不是熱辣辣出爐⋯我諗⋯應該無必要再光顧⋯
地下污糟佢哋其實都冇去處理⋯
我諗⋯應該無必要再光顧⋯