2016-05-07
又到星期五~~又到拍拖食飯嘅時間今晚走咗入西貢食!事源有日見朋友嚟過,見個羅宋湯好正咁,一於喺open rice bookmark 佢!睇餐牌,得前後兩頁,離不開鐵板餐!我哋揀咗鐵板西冷同煎龍利柳餐!餐附送湯、即烘牛油多士、咖啡/茶、雪糕!餐湯,當然係揀羅宋湯啦!好重嘅蕃茄味好足料,仲有牛肉粒!當然,煲湯嘅牛肉粒就唔好有期望了。。。主菜一,煎龍利柳!真係煎,仲要係冇蛋漿冇蛋白就咁煎出面好多都係有蛋漿嘅煎甚至炸⋯⋯呢度係堅係煎!雖然油咗少少,但冇啲蛋漿粉漿已值得加分主菜二,鐵板黑椒西冷!三成熟!因為用鐵板一定會比原本煎好嘅三成再熟,三成就會變五成!不能太熟!黑椒汁,竟然加咗我最怕嘅蒜⋯⋯原本係我食牛扒我男朋友食龍利柳,但依家就要調轉食⋯⋯好彩個龍利柳好味啫⋯⋯講番牛味,說真的不是很有牛味,但就唔會用鬆肉粉「拿」到冇晒肉味同得個林字⋯⋯飲品方面,跟餐加錢轉飲品!最後到雪糕登場,我一個人食晒兩杯因為男朋友太飽!芝麻雪糕真係有粒粒黑芝麻係中間重有雪同唔夠滑⋯⋯總結呢啲舊式餐廳,對服務質素不能太有要求!同埋相信下午時段會抵食好多!
今晚走咗入西貢食!事源有日見朋友嚟過,見個羅宋湯好正咁,一於喺open rice bookmark 佢! 睇餐牌,得前後兩頁,離不開鐵板餐!我哋揀咗鐵板西冷同煎龍利柳餐!餐附送湯、即烘牛油多士、咖啡/茶、雪糕!
但就唔會用鬆肉粉「拿」到冇晒肉味同得個林字⋯⋯