2024-10-18 775 views
岀左去尖沙咀做啲嘢,想食碗米線,但又唔敢去好岀名嗰間食。諗起佐敦可以去我曾經好愛嘅土司工房食,點知去到先發覺menu 變左,變得貴左差不多$80,下午茶黎講都幾貴。喺佐敦兜兜轉轉行過見到喺近恒豐轉角新開嘅紅島冰室,見到有冬蔭公湯米,價錢50幾蚊都幾ok(唔係下午茶餐,常餐黎)咁就入去試下。煎蛋(本身係炒蛋)+丹麥蘇泰式冬蔭公肥牛米粉(原本係公仔麵)如果呢個係下午茶餐我會覺得ok, 但如果係常餐啲話份量略嫌細左啲,一般米粉嘅份量會多啲,但呢到無多到,感覺仲好似小過一個麵。如果當早、午或晚餐的話應該唔夠飽。味道方面,冬蔭公味不算濃,算是可以接受,因為佢都唔太鹹。煎蛋略嫌過熟(我本身鍾意食半熟蛋),丹麥蘇鬆軟微脆。另外叫左凍鴛鴦,味道正常。以常餐黎講,如果米粉多返啲,湯濃少少感覺會好啲。

煎蛋(本身係炒蛋)+丹麥蘇

泰式冬蔭公肥牛米粉(原本係公仔麵)

另外叫左凍鴛鴦,味道正常。

以常餐黎講,如果米粉多返啲,湯濃少少感覺會好啲。

2024-10-05
$61 (Tea)