2023-08-06 8521 views
灣仔「浙江軒」,呢間連續摘米芝蓮獎嘅傳統正宗上海菜及浙江菜餐廳,食物水平超班,服務員又好有禮貌。我特登揀咗佢哋幾款招牌菜嚟試吓,真係回味無窮。首先,🌟煙燻蛋上枱,一聞到佢嘅香氣,就令我餓到口水直流。佢淡淡嘅煙燻色嘅外觀,同埋蛋黃嘅濃郁口感,真係完美演繹。每一口蛋黃都帶嚟好豐富嘅味道,令我一口要食晒佢!然後,佢哋嘅🌟擔擔麵上場,真係川菜嘅經典之作。麵條彈牙有勁,同埋香辣嘅花椒味加微辣嘅花生碎完美結合,味道平衡得好好,每一啖都帶啲少辣同埋麻嘅感覺,令我忍唔住好快又食晒。之後主角之一🌟醬炒大閘蟹年糕到啦!呢道菜嘅味道同口感真係獨特美味,贏得我歡心。第一口嘅大閘蟹嘅鮮甜多膏同埋年糕嘅嚼勁係絕配,再配上濃而不膩醬汁,令每一啖都飄出強烈嘅蟹味。接住佢哋嘅🌟龍鬚桂魚到啦!呢道菜以佢精緻嘅製作同鮮味聞名。桂魚嘅肉質鮮嫩就一定,再沾上一點點醋味,火速提升條魚嘅河鮮味,呈現出完美嘅口感同豐富嘅真鮮味,每一口都令我感受到大廚對烹飪嘅匠人精神。最後,試埋佢哋嘅🌟麻醬油麥菜,呢道綠色菜餚睇落好簡單,但係味道上好有驚喜。油麥菜嘅脆口同埋麻醬嘅濃郁味道完美結合,帶嚟好多層次嘅口感,每一啖都令我感受到清新同埋濃郁嘅對

煙燻蛋

擔擔麵

醬炒大閘🦀️年糕

龍鬚桂魚

最後,試埋佢哋嘅🌟麻醬油麥菜,呢道綠色菜餚睇落好簡單,但係味道上好有驚喜。油麥菜嘅脆口同埋麻醬嘅濃郁味道完美結合,帶嚟好多層次嘅口感,每一啖都令我感受到清新同埋濃郁嘅對比,好開心。
麻醬油麥菜

總括嚟講,灣仔「浙江軒」係一間無得挑剔嘅餐廳,無論係食物水平定係服務態度都非常出色💯,I should be back!
Type of Meal
Dinner