2021-09-13 86 views
行街經過呢間星馬餐廳,列明是採用源自1942年檳城福建麵秘方,兩人套餐$258,包括兩個主食、小食、兩個小菜、兩個飲品、兩個,加上有好多食物選擇,望落挺吸引。一入座店員會提供QR code自助落單,好方便。*小碗招牌辣味蝦湯底 - 肉骨配摻摻 (+$12)湯底用蝦殼、洋蔥、辣椒等材料,每啖湯有好濃蝦味,好鮮甜,完全唔會覺得辣/ 渴口。肉骨我成日有一種感覺係有骨無肉,呢碗裹面2大舊都啖啖肉,肉質軟淋,骨軟到食埋都無問題。*小碗福建滷麵湯底 - 蝦蝦蝦配摻摻 (+$28)湯底以蝦、豬骨、雞熬製,再加入蛋漿及獨門調味,好稠身,質地類似台灣麵線湯羹。蝦蝦蝦原本期望比較多蝦出現,但大蝦只有一隻,而且是唔新鮮; 蝦丸有2粒,好爽口鮮甜,另一款蝦是1開2的小蝦米,如果另加$28呢個份量真是麻麻地。*小食拼盤 -沙嗲雞脾肉串 (2串) +馬來香翼 (2隻)肉質嫩滑,沙嗲汁比一般重花生醬味,加上爆香蒜頭同薑絲,真是好惹味。雞翼香脆,不過炸得比較乾。*五香脆炸豆腐豆卜五香粉灑面,口感香脆可口,配酸梅醬,酸酸甜甜挺開胃。*娘惹參巴咖喱蕃薯葉味道香濃,朋友食開bb辣唔係好接受到,不過番薯葉同蕃薯鮮甜。*桔子香

一入座店員會提供QR code自助落單,好方便。

*小碗招牌辣味蝦湯底 - 肉骨配摻摻 (+$12)

*小碗福建滷麵湯底 - 蝦蝦蝦配摻摻 (+$28)

*小食拼盤 -沙嗲雞脾肉串 (2串) +馬來香翼 (2隻)
雞翼香脆,不過炸得比較乾。

*五香脆炸豆腐豆卜
五香粉灑面,口感香脆可口,配酸梅醬,酸酸甜甜挺開胃。

*娘惹參巴咖喱蕃薯葉

*桔子香茅凍
果凍有淡淡桔子味,幾清新,但個汁太甜,未必人人接受到。

*摩摩喳喳 (熱)
裹面有芋頭、紫薯、西米露、南瓜粒、香蕉、蘭
初初以為類似喳喳的味道,其實完全唔似,無喳喳的稠身,反之有淡淡芋頭、紫薯味,再配上香蕉的甜味,好夾好特別。

另外一提,食左一半店員中途已經上左甜品,熱的摩摩喳喳最後變左凍…好奇怪點解唔係食到最後個客話可以先上呢?

P. S. 大家記得下載會員app,有個迎新禮物 - 沙嗲雞髀肉串 (4串)/ 馬來香翼 (4隻)
2021-08-29
$150 (Dinner)
  • 招牌辣味蝦湯底
  • 沙嗲雞脾肉串