每次去K11 Musea 搭電梯落foodcort時都會經過呢間日本過江龍 🇯🇵-𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚃𝙴𝙰𝚁𝙾𝙾𝙼-就咁望餐廳裝潢已經覺得好日系特別係佢主調既綠色非常靚但係每次都因為已經有約所以無緣食今次假日中午專程去到竟然唔使排隊當然要入去朝聖佢地有lunch set 亦有dessert set鹹食、甜食、特飲都有得揀所以絕對唔係只走lady 路線而每個類別亦有分standard/經典款、seasonal/限定款而今期係我最愛既✨春日餐單Spring Menu✨./ S𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 & M𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 A𝚣𝚞𝚔𝚒 B𝚎𝚊𝚗 S𝚌𝚘𝚗𝚎 ($98) /三角形嘅英式鬆餅夾住大大球🍵抹茶雪糕再灑上抹茶粉配埋紅豆蓉同士多啤梨草莓嘅酸甜、抹茶粉嘅甘苦、雪糕嘅香滑、鬆餅嘅酥脆呢個配搭聽到都流晒口水🤩./ M𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 & R𝚊𝚜𝚙𝚑𝚎𝚛𝚛𝚢 S𝚑𝚘𝚛𝚝𝚌𝚊𝚔𝚎 ($88) /長方形嘅綠茶& Raspherry海綿蛋糕唔好以為佢相貌相對平平但原來蛋糕細緻位做到足三層嘅海綿蛋糕夾住三款唔同嘅口味包括抹茶、白朱古力忌廉、莓醬💕甜度同酸度互相平衡得宜海綿蛋糕非常鬆軟綿密🍒./ S𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋
每次去K11 Musea 搭電梯落foodcort時
都會經過呢間日本過江龍 🇯🇵
-𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚃𝙴𝙰𝚁𝙾𝙾𝙼-
就咁望餐廳裝潢已經覺得好日系
特別係佢主調既綠色非常靚
但係每次都因為已經有約所以無緣食
今次假日中午專程去到竟然唔使排隊當然要入去朝聖
佢地有lunch set 亦有dessert set
鹹食、甜食、特飲都有得揀所以絕對唔係只走lady 路線
而今期係我最愛既✨春日餐單Spring Menu✨
三角形嘅英式鬆餅夾住大大球🍵抹茶雪糕
再灑上抹茶粉配埋紅豆蓉同士多啤梨
草莓嘅酸甜、抹茶粉嘅甘苦、雪糕嘅香滑、鬆餅嘅酥脆
呢個配搭聽到都流晒口水🤩
長方形嘅綠茶& Raspherry海綿蛋糕
唔好以為佢相貌相對平平
但原來蛋糕細緻位做到足
三層嘅海綿蛋糕夾住三款唔同嘅口味
包括抹茶、白朱古力忌廉、莓醬
💕甜度同酸度互相平衡得宜
海綿蛋糕非常鬆軟綿密🍒
/ S𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 G𝚊𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 S𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 C𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 S𝚊𝚞𝚌𝚎 ($98) /
草莓可麗餅配甜甜的焦糖醬本來就係傳統經典甜品
要令佢更上想一層樓一定要不失創意
為此佢哋用嘅餅底加入來自法國既蕎麥粉
煎烤到非常薄脆充滿麥味
中間既地方比較厚從而帶出另一軟熟既層次
另外焦糖醬混入海鹽令人食到多重變化
絕對係高分之作👍🏻
/ G𝚎𝚗𝚘𝚟𝚎𝚜𝚎 P𝚊𝚜𝚝𝚊 𝚠𝚒𝚝𝚑 S𝚙𝚒𝚌𝚢 C𝚘𝚍 R𝚘𝚎 S𝚊𝚞𝚌𝚎 𝚊𝚗𝚍 S𝚙𝚎𝚊𝚛 S𝚚𝚞𝚒𝚍 ($168 meal set) /
魷魚明太子意粉
千祈唔好俾佢個spicy嚇到日式嘅辣度其實好mild
而重點係微辣更能提升明太子、魷魚既鮮味
醬汁唔會過稀反而意粉非常掛汁
仲有好多配料包括蕃茄碎
包你感受到🇯🇵春日既氛圍
/ S𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 S𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 & F𝚛𝚎𝚜𝚑 S𝚞𝚜𝚑𝚒 S𝚊𝚕𝚊𝚍 ($168 meal set) /
煙三文魚配雞蛋鮮果壽司
完全顛覆咗我對salad同壽司嘅想像
諗都冇諗過新鮮既沙律菜、鮮果配酸甜嘅柑橘醬汁
配搭紫米壽司飯同煙三文魚並混入雞蛋碎、脆片
呢種味覺從來都未試過❗️出奇地搭🥰
賣相顏色繽紛鮮艷
食落非常清新🌼好配合春夏嘅路線
😍最吸引係佢meal set都包埋呢兩款seasonal 鹹點
就算散叫都只係$138咋😎
咁當然叫meal set係最抵啦
又可以加少少錢換以下特色飲品🔽
/ S𝚊𝚔𝚞𝚛𝚊 C𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 C𝚑𝚊𝚒 𝚠𝚒𝚝𝚑 S𝚠𝚎𝚎𝚝 R𝚎𝚍 B𝚎𝚊𝚗 P𝚊𝚜𝚝𝚎 ($78) /
粉紅色既Cappuccino好靚好少女系
杯底有甜甜紅豆蓉、中間就係以cappuccino做法製成既茶
上層就鋪滿櫻花粉同脆米碎
有軟腍嘅紅豆、脆卜卜既脆米、充滿日本風嘅櫻花粉
口感層次豐富得黎亦顯平衡🌸
/ C𝚑𝚊𝚛𝚍𝚘𝚗𝚗𝚊𝚢 D𝚊𝚛𝚓𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗𝚐 T𝚎𝚊 S𝚘𝚍𝚊 ($78) /
呢款氣泡冰茶飲品絕對係季節限定
以我喜愛既白酒提子Chardonnay 🍇製成果汁
加入梳打飲落更清新、更冰涼舒服
而特飲每層都晶瑩剔透
仲有我