2012-02-27 166 views
近年揀選去食春茗嘅地方都唔同,唔再好似幾年前咁去死一間,我就絕對贊成啦,每年都試吓新地步好D嘛,今次就去咗鱷魚恤中心的《彩晶軒》。我都係第一次去彩晶軒食野,第一次已經要食晚飯喇,但係套餐唻講呢,我又覺得未必食得出真才實料,總覺得飲茶時段的點心會更見真章啫。Anyway, 呢餐老闆訂咗2席<錦繡昇濤宴>,不過每席全包茶芥加一鵲片藍妹啤酒4罐汽水罐,法國紅酒一枝,整體食味都好,雖然一D都唔平,但以材料味道服務又係團年飯唻計,都尚算唔錯喇;另外都有間咗間叫<風和廳>的房有景睇,但如果房外面可以靜返D就更好囉。係2040開席,2045終於都上第一道菜喇,我真係等咗好耐啦,開頭幾道菜都上得好快嘅,去到第5道菜—上翅就要等吓先上!食吓食吓.....最後D糯米飯都要原封不動打包啦,個個都食到好飽喇嘛,美點映雙輝同生果都係食咗少少都要打包,不過打包都好,唔使o徒野!<錦繡昇濤宴>(每席$5688)鴻運乳豬大拼盆—有乳豬、熏蹄、叉燒、燒鵝和,砌得幾靚仔,味道不過不失,乳豬皮脆。生財蠔豉瑤柱脯—蠔豉同瑤柱脯都好大隻,唔太咸,但生菜略嫌油咗D。西蘭玉帶桂花蚌—西蘭花乾身,帶子同桂花蚌唔韌爽口,幾好味。生汁明

<錦繡昇濤宴>(每席$5688)
西蘭玉帶桂花蚌—西蘭花乾身,帶子同桂花蚌唔韌爽口,幾好味。
生汁明蝦球—沙律醬包住蝦球,大大隻爽口彈牙,但不太濃有少少酸,如果可以少D沙律醬就好啦,還有少許脆脆的花生碎係面唔錯。
紅燒雞絲生翅—我唔食翅所以冇食。聽同事講翅量極少芡濃,咸。
清蒸花尾龍躉—龍躉唔大條,就算的食背脊位肉質都好滑,味道o岩o岩好,條魚去得最快!!
北菰原隻鮑魚—D菜好油,北菰好味,正;鮑魚唔韌。
彩晶軒脆皮燒雞—皮很脆,肉質嫩滑好肥美添。
- 好景糯米飯—當晚冇人食因太飽喇,但第2日聽同事講係幾好味喎。
- 長壽伊麵—估唔到就算飽都去得幾快,睇落好似油油的,原來食落幾乾身,味道o岩。
- 鴻運慶團圓—蓮子紅豆沙配芝蔴湯丸,芝蔴湯丸皮好薄,紅豆沙唔甜紅豆都幾大粒,好食喎。
- 美點映雙輝—中間的冬蓉酥被兔仔棉花糖包圍,冬蓉酥都食得吓,但同事話兔仔有D"益益"地喎!
- 合時生果—估唔到係柑,好細個。
鴻運乳豬大拼盆
長壽伊麵
鴻運慶團圓
美點映雙輝
2012-02-11
$474 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year