2022-12-28
居酒屋是係日本最普通不過嘅傳統小酒館,日本人喺放工之後,好多時會去消遣嘅地方。居酒屋嘅人情味,就好似返咗屋企一樣咁溫暖,將每日嘅辛勞同煩惱擺開一邊,盡情享受當下嘅快樂。位於中環嘅SHIO 塩Shio,以風格正宗嘅居酒屋為概念,提供一個三五知己小酌片刻嘅場所,而店名SHIO 塩 係日文「鹽」嘅漢字,寓意居酒屋將食物回歸根本,忠於最原始嘅心。日式居酒屋裏面,我最鍾意食惹味嘅佐酒小食😋,前菜揀左鱈魚白子、七味蒜炒雞腳筋、醬燒支豆,當中鱈魚白子刺身,加入酸汁、蘿蔔蓉、葱花等,味道清新微酸,口感綿密滑嫩,入口即溶,超級開胃🐟刺身包括銀雪魚、帶子、牡丹蝦,厚切嘅刺身零鮮味更加突出,口感豐盈🦪濱燒岩蠔佐白素面用清湯同日本高湯輕烤 ,保留岩蠔嘅鮮甜幼滑,蠔底鋪咗一層素麵,將蠔嘅精華吸收曬,原汁原味🦐櫻花蝦炸豆腐外脆內軟,香口惹味,加上滿滿嘅櫻花蝦,滋味十足 🍲雞白湯丸子要做雞白湯嘅程序繁複,首先用三黃雞慢火熬煮足24小時,由5公升嘅水煮成1公升精華,再經過打碎同雙重過濾碎骨同食渣滓,先可以煮成一煲雞白湯。湯嘅顏色濃厚,口感順滑,味道香醇濃郁,肉丸彈牙,值得一試!🍍燒波蘿燒波蘿一直都係我至愛,因為燒過嘅
🦪濱燒岩蠔佐白素面
🦐櫻花蝦炸豆腐
外脆內軟,香口惹味,加上滿滿嘅櫻花蝦,滋味十足
🍲雞白湯丸子
🍍燒波蘿
燒波蘿一直都係我至愛,因為燒過嘅菠蘿會將水份抽乾,將菠蘿嘅甜味留喺菠蘿嘅本身,健康嘅甜品☺️
裝修似足日本嘅居酒屋,以為自己去咗日本