2014-07-16
約左幾個朋友一齊食飯, 見到呢間中菜好似幾吸引,所以訂左呢度,一早訂左一個芝麻企鵝雞及杏汁白肺湯. 餐廳環境都幾特別,頗有格調的. 有兩小碟前菜, 係鴨胸, 都幾好味呀. 叫左一壼荼, 幾靚的茶壼. 之後點左茄子,蒜泥白肉,士多啤梨骨,七味豆腐,干扁四季豆, 蝦多士, 鴛鴦鰻頭,杏汁白肺湯,芝麻企鵝雞由於食物份量唔多,賣相好靚,但係好嬌小, 我們食完一輪後, 感覺好似冇咩食過嘢, 跟住又要再叫另一輪, 我們全是女性, 但好似好大食咁. 是否人大了, 大食了?? 定還是食物份量只是適合小女孩呢??講番味道先, 都OK的,不算差但又唔係好特別, 唔係特別好味, 只是正常. 價錢偏貴. 蒜泥白肉係好似曬衫架咁樣的,但只係幾件, 不過配埋青瓜片一齊食及辣汁都幾好味的. 士多啤梨骨沒有甚麼特別, 好多地方也可以食到. 唔算太甜. 骨係小小的一件.七味豆腐, OK, 不過食唔出有咩味道, 只是普通的椒鹽豆腐吧了. 四季豆幾好味,唔會好油, 好辣的, 有少少肉碎. 蝦多士一份只有五件, 要特別叫佢整六件先夠每人一件, 蝦OK, 多士過油.白肺湯每人一碗左右, 好香杏汁味道, 用料都好足的,大大件豬
白肺湯每人一碗左右, 好香杏汁味道, 用料都好足的,大大件豬肺,好多豬肉. 幾甜及濃味. 那隻雞係用嚟映相的, 每枱幾乎都有一隻雞呀! 映完相後仕應會攞入厨房切, 份量都好多, 雞肉都幾滑,好香芝麻味的. 不過朋友話感左少少.
我們在食飯途中, 看到有仕應打碎了玻璃杯, 那個應是老闆的女士即黑面對住那仕應....咁樣都有點影響食客的心情.