2005-12-15 31 views
呢度又係食左廿幾年,蒲開灣仔區,不知蛇王燊的,好打有個譜。舊年天氣轉凍果日,靚女同事帶左我去西環食佢由細食到大的蛇王海,今年轉凍之時,我就帶番佢來我由細食到大的蛇王燊。明知呢度午市插針不下,就同佢飯市過後至來,估不到人客還很多,都要等了一等至有兩個位。有ABC餐可選,我要了有龜湯及煲仔飯的A餐而同事就要了有油菜及糯米飯的C餐。這裡的蛇羹仍然足料,成碗都係蛇肉,加上木耳絲及冬菇絲等配料,是好充實。當然湯底是那個偏杰的茨底,味精是有的,但情況不嚴重,加入檸檬葉絲及薄脆,整體來說都不錯;煲仔飯是別處交來,但焗得夠乾身,有煲仔飯香亦有飯焦,偏硬的飯粒就正合口味,比昨晚吃過的容記小菜王的煲仔飯好一千倍,所以罕有地下午都食完成煲飯。臘味亦夠乾身,可惜廋肉多過肥肉,韌了一點,不過同事就好喜歡,連吃了兩件臘肉;她的糯米飯也不錯,夠乾身,不糊口,當然相比之下,我覺得還是吃煲仔飯較上算;龜湯濃濃的,亦隱隱有點膠質,有無功就不知,味道是不錯的。食到尾段,老細又出來,例牌的在店外招徠,真的是十年如一日,但當然現時已沒有那徒手蛇或取蛇膽的環節。埋單93蚊,吃得飽一飽,又暖笠笠,每人50蚊唔使,有足料蛇,煲仔飯亦
呢度又係食左廿幾年,蒲開灣仔區,不知蛇王燊的,好打有個譜。

埋單93蚊,吃得飽一飽,又暖笠笠,每人50蚊唔使,有足料蛇,煲仔飯亦有水準,仲有碗湯,仲想點?值得一吃。

題外話一:走的時候見有兩個鬼頭在舖外望望下,我又幫忙介紹一下,不過最後佢地都只係食糯米飯,始終食蛇呢家野,係中國人至叻,西人係難接受一點;

題外話二:有食友問這裡賣的是不是新鮮蛇肉,我答以前一定是。定陣五十蚊有個餐,碗蛇羹仲咁多蛇肉,用新鮮蛇,幾難經營。大家不見門前的蛇箱都用了來放發泡膠兜了嗎?