2012-11-24
今日有緣路經那打素,順便搵個朋友食個午飯~!由於醫院附近舉目無好食店,所以朋友建議去呢間酒樓,仲話唔洗搵位,平日應該冇咩人~於是我就大安旨意咁差唔多夠鐘午飯時間先去,點知...酒樓要上二樓,地方都好大,一望入去張張枱都有人坐緊,於是就諗住搵個知客帶位,點知一路上都冇人理我,原來呢到係用自助式搵位方法,即係你睇啱邊張枱就坐埋去,就會有人黎招呼你,如果唔係,就唔會有人理你...行左兩三轉都未見有吉枱,心知不妙,於是問左個侍應,點知佢居然話:你想坐邊咪坐邊囉~搭枱都得架!於是我就搵左張有3,4位,已經有人坐緊既大枱,之後真係好快有個阿姐走黎,同我開茶同寫咭,仲係張咭到寫左個A字~我相信係佢地既識別碼...之後上菜既時候,阿姐都唔係睇張咭個A 字,而係企喺則邊叫..A枱邊到呀?! 由於我係第一次黎,食飯時間又少,所以朋友推介少少佢平時食開既菜式, 四川担担面 - 講明係四川風味,我緊係旨意佢有D辣,點知一D都唔辣,要另加辣椒油先有味,D面煮到淋晒,好可惜~ 蟹子燒賣皇 - 上枱時感覺上好似打完風一樣,個樣好唔得體,食落啖啖肉,味道唔錯, 素菜餃 同蝦餃皇 - 上枱時仲係熱辣辣,出晒煙咁~正~
由於醫院附近舉目無好食店,所以朋友建議去呢間酒樓,
仲話唔洗搵位,平日應該冇咩人~
於是我就大安旨意咁差唔多夠鐘午飯時間先去,點知...
酒樓要上二樓,地方都好大,一望入去張張枱都有人坐緊,
於是就諗住搵個知客帶位,點知一路上都冇人理我,
原來呢到係用自助式搵位方法,即係你睇啱邊張枱就坐埋去,
就會有人黎招呼你,如果唔係,就唔會有人理你...
行左兩三轉都未見有吉枱,心知不妙,於是問左個侍應,
點知佢居然話:你想坐邊咪坐邊囉~搭枱都得架!
於是我就搵左張有3,4位,已經有人坐緊既大枱,
我相信係佢地既識別碼...
D面煮到淋晒,好可惜~
素菜餃 同蝦餃皇 - 上枱時仲係熱辣辣,出晒煙咁~正~食落口餃皮呈半透明,唔會太厚,仲可以見到入面D餡,唔錯~
炸雲吞 - 嘩~真係想喊..食落好似用萬年油炸咁,而且仲炸得有少少過火,上枱時已經唔熱,食落好油膩,而且好似得塊雲吞皮,入面一D肉都冇,可惜!
紅油抄手 - 又一令人生望之咋~以為會有D辣味,點知佢只係冇湯浸的雲吞加左鼓油,就算,味道都唔太好,上枱又唔熱!
日式餃子 - 上枱唔熱都有少少預左,點知佢唔熱仲要硬皮,點左鼓油都好難入口...差~
手拍青瓜 - 成餐飯最精選水準之作~ 食落去似係即叫即拍,而且好新鮮,魚露同麻油比例調得好好~好開胃~!
途中我地想要多少少辣椒油,阿姐就話:呢D你要自己去大排檔拎架~!
去到大排檔,有4,5樣醬料已經放晒喺到任君選擇!拎多拎少都唔會有人阻你~!
我就喺咁咦每樣拎左少少試味!
總括黎講呢間係一間好自助既酒樓,由搵位到拎調味料到埋單都係自己一手一腳做,
可能要訓練一下呢區D長者既自理能力掛,可算係用心良苦.