2019-04-24
有晚放工同事帶左我黎呢間好有特色既樓上日式小店,一齊食下野兼傾下公司入面啲八掛野呢度係以日本既鬼怪做主題,店内四處都係鬼怪既蹤影,而天花就掛滿紅色既和風燈籠!除左室内空間,仲有室外添!!!室外其实仲好feel,不過怕熱既同事話都係坐室內嘆下冷氣好d原來店內既插畫全由店長同店員自己畫架,佢地仲話遲啲會仲多鬼怪會出場呢度主打係食蕎麥麵,除此之外仲有一啲小食供應呢度連呢菜色名都改有鬼怪既元素架,睇得出店家放左唔少心思小食我地試左個燒年糕同玉子年糕燒得外脆內軟,表面既燒汁加上紫菜絲同蛋黃醬,味道有d似章魚燒;而玉子整得都幾滑,甜甜地熱辣辣,沾上蛋黃醬一齊食就係日式既味道而蕎麥麵(冷)我地就每人order左一份,可以免費追加一份蕎麥麵,呢日店員幫我地將兩份麵擺埋一齋根據meun上既教學,將蛋黃、蘿蔔蓉、芥末同蔥花搞均倒入醬汁後,就可以沾上蕎麥麵一齊食蕎麥麵唔會淋patpat,食落清清地,食完都唔會有罪惡感xppp-另外加配左個南瓜天婦羅,竹炭粉漿貼薄而脆,加上軟綿綿既香甜南瓜好好食最後見到佢地有兩款cheesecake ,同為甜品控既我地order晒兩款兩款cheesecake分別係芝麻味同檸檬
小食我地試左個燒年糕同玉子
兩款cheesecake分別係芝麻味同檸檬味,前推有好rich既芝麻香,而後者則帶有檸檬既清新酸味,飯後食埋都唔會覺得甜膩飽漏
個晚店員同我地介紹佢地兩款既特飲,我地一人要左一杯我飲既係粉红色既呢杯,係梅味既特飲,酸酸地好開胃